fredag 25 oktober 2013

Trastarna tar tabelras




Idag är det den 25 oktober och bara drygt ett dygn kvar tills vi ställer om från sommartid till normaltid. Kvällen kom väldigt abrupt redan idag, tyckte jag. Hur skall det då bli framöver?
Kortare dagar betyder mindre tid för fåglar att söka föda. Samtidigt som den föda de kan hitta under de ljusa timmarna blir allt mer livsavgörande. De vet ju inget om klockor och normaltider... men känner naturligtvis på sig vad som är att vänta.
Jag hade en blandad flock med trastar här hos mig under förmiddagen. I flocken fanns både björktrastar, rödvingetrastar och koltrastar. 
Under högljutt tjatter och en del gnabbande tog de för sig av rönnarnas bär.
Bären tycktes kunna räcka åt alla men ändå blev det rätt stökigt. Gissar att det var en kamp om de finaste och mest lättåtkomliga.
Eftersom klockan var närmare tio på förmiddagen var det definitiv inte frukost det handlade om. Nej, av födovalet att döma var det dagens fruktstund...
När sedan fågelflocken var försvunnen var det precis samma med de röda bären...  Rent bord – tabelras... eller som det hette i Emils Katthult – tabberas...


tabelra's el. table rase [tabbelra's] bildl.: rent hus, rent bord, fullständig förödelse. (Ur Illustrerad svensk ordbok).
Ordet kommer från latinets tabula rasa som betyder: tavla utan skrift, tom tavla. (Uppgift från Wikipedia).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar