söndag 27 oktober 2013

Bottnen är nådd









Många följer med intresse hur vattenståndet i Åsunden sjunker för var dag. Senaste noteringen är från igår (lördag 26/10) och visar 163,03 meter över havet.
Vattenståndet har ju varit lågt hela sommaren så det är ju inte på något sätt förvånande att det nu är all time low. Under hela 1970-talet var det regel att det var lågt vatten på höstarna. Vi var alltid på Långegrund i september–oktober och kollade på vadarfåglar från arktis. Det gick betesdjur därute på sensommar och höst. Och det fanns små gräsöar ute på grundet. Gräsöarna är sedan länge borta. Stränderna är hårt eroderade. Som jag minns det var medelvattenståndet betydligt lägre då än vad det varit de senaste tio åren... jag kanske tjugo. Tycker nog att lite lägre medelvattenstånd vore bättre än de extremskillnader som vi sett de senare åren...
Som många dagar tidigare denna höst blev det en tur till Långegrund. Där var också vännen Jan med sin kikare. Det var inte mycket fågelliv därute. En flock krickor gick på land och plockade med nåt. En ensam tofsvipa stod längst ut på grundet. Avvaktande. Kanske väntande på en reskamarat på flyttning. En flock vinterhämplingar dök upp och väckte liv i ödsligheten för en kort stund. Och ett par kärrsnäppor som dröjt sig kvar stod och hukade i vattenbrynet. Det var i stort sett allt. Den enorma stranden vid Långegrund är täckt av dammusslornas skal. I tusental och åter tusental. Musselkropparna ligger nu i sönderfall i det varma höstvädret och det sprider sig en stank av förruttnelse.
Vi tar också en liten titt i Ruggeboviken. Ännu mera dött. En ensam ormvråk lyfter. Några skarvar på långt avstånd. En flock med sångsvanar. Elva stycken. Ruggebo stenar, som ofta är helt dolda av vatten, ligger nu helt blottlagda mitt i viken och ett par ”nya” grund har kommit i dagen. 
Jag tror att bottnen är nådd. Väderprognosen spår regn under överskådlig tid framöver...

Dagens bilder: 1) Torrbotten med musselskal, 2) Fiskeklubbens hamnbassäng, 3) Rastande kärrsnäppa, 4) Jan på Långegrund, 5) Långegrund panorama (klicka för större bild), 6) Holme med ”höstgräs” vid Sandö, 7) Ruggeboviken översikt, 8) Ruggebo stenar.

2 kommentarer:

  1. Tyckte jag såg några figurer på Långegrund igår...

    SvaraRadera