söndag 6 juli 2014

Hey Baberiba

Idag gjorde jag, tillsammans med ett par goda vänner, en utflykt till Småland. Målet var att se om det möjligen kunde finnas blåbär att plocka, over there. Vi besökte några platser som tidigare gett goda skördar. Men detta år verkar vara en parentes i blåbärens fruktsättning. Säkert tog nattfrosten det mesta av blommorna. Det fanns nästan inget att plocka. Däremot gjordes andra spännande iakttagelser och fynd. På ett ställe utmed vår färdväg blommade mängder av Jungfru Marie nycklar alldeles i vägdiket. Utmed en sträcka på halvannan kilometer fanns flera hundra blommande exemplar. Stora välväxta och alldeles nyutslagna! Ett udda ställe att se denna orkidé. Och så många!
Vi gjorde efterhand stopp efter vägen och små utflykter till fots i vårt sökande efter blåa bär. På ett ställe hittade vi ett fint bestånd av Linnéa (Linnéa borealis). Linnéan är en blomma som jag aldrig ser här hemma, men väl känner till. Roligt att träffa den så här spontant.
Vid nästa stopp höll vi på att kliva rakt in i ett gäng kantareller. De växte i kanten på en skogsväg. Deras lysande gula hattar räddade dem. Efter det stoppet blev det mer kantareller. Och mer kantareller. Istället för blåbär blev det alltså svamp på denna utflykt.
Vid ett av de sista försöken att hitta blåbär fann vi faktiskt några tuvor. Där kunde vi plocka ett par, tre deciliter. Men det var också allt...
Nej, förresten! Det var inte allt. För tydligen hade Mors lilla Olle varit där före oss och plockat. Och hur kunde vi dra den slutsatsen? Jo, med ledning av det fynd vi gjorde. Där låg nämligen två kassar med tomma ölburkar inslängda i ett buskage.
Mors lilla Olle hade plockat blåbär. Han hade sålt dem. Och han hade köpt öl för pengarna.
Precis som Leif ”Burken” Björklund sjunger i Rockfolkets Hey BaberibaMors lilla Olle i skogen gick, plockade blåbär stålar han fick, vad gjorde han med dom? KÖPTE ÖL, KÖPTE ÖL, KÖPTE ÖL! 

Vad gjorde då vi? Jo, vi plockade med oss Olles burkar hem. Gick till ICA Närköp och pantade dem. Fick 18 kronor. Och köpte två paket SIA Vaniljglass för pengarna! Och fick tre spänn över!!!
AKTUELL TEXT: Mors gamle Sune i skogen gick, plockade burkar stålar han fick, vad gjorde han med dom? KÖPTE GLASS, KÖPTE GLASS, KÖPTE GLASS!

Senare på kvällen ränsade vi tre liter kantareller och tre deciliter blåbär. Förvällde och smörstekte svampen. Rostade några brödskivor, la svampen därpå och njöt av den och den varma sommarkvällen. Och som avslutning denna solskensdag – vaniljglass med färska 
blåbär. . .
s h o b b i d o b b i d o o,  s h o b b i d o b b i b a b b a . . . !

LÄNK: https://www.youtube.com/watch?v=WxKyPjgak8Y


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar