torsdag 22 maj 2014

Gäster hos Bolon











Våren 2011 såldes semesterhemmet Udden. Typografernas stuga vid Åsundens västra strand fick ny ägare – Bolon Mattans Fastighetsbolag. Ett par år senare slutade jag mitt arbete på Ulricehamns Tidning. I samband med det publicerades det som en nyhet. Rubriken löd ”Siste typografen lämnar UT”.
Under mina år på tidningen upplevde jag att vi hade fin sammanhållning och god kamratskap. Främst då bland de som var mina yrkesbröder. Gemenskapen stärktes mycket tack vare att vi ägde det fantastiska sommarhuset tillsammans. Vi hade en träffpunkt utanför arbetet. Som knöt oss samman.
Lördagen den 19 januari 2013 skrev jag ett inlägg här på bloggen med rubriken ”Plats för nyheter” http://sunebroman.blogspot.se/2013/01/plats-for-nyheter.html. Där står det om hur den siste ”typografen” lämnar sitt jobb och hur typografernas stuga samma vecka får ge vika för grävskopan. Den siste ”typografen” fick gå. Typografernas stuga förvandlades till kaffeved.
Kvar fanns: Vemod. I alla fall fram tills dess att de flesta av alla frågorna fått sina svar. Nu så här i efterhand kan jag reflektera över det som skett. Och konstatera att det i många stycken varit befriande. Att lämna jobbet har sina sidor. Precis som tidningen har sina. Men när innehållet känns urvattnat och det mesta blir repriser. Då frågar sinnena efter stimulans. Efter nya utmaningar. Nya uppgifter. Med innehåll. Med mening.
Att huset på Udden revs var egentligen väldigt passande. Det markerade tydligt att en epok var till ända och att en ny var i antågande. Vi som haft huset som en oas. En tillflykt. Ett ställe att ladda batterierna. Vi behövde det inte längre. Vi hade gått vidare. Fyllt våra liv med nytt innehåll. Nu stod huset inför samma framtida utmaningar. Det skulle fyllas med nytt innehåll. Svara upp mot nya uppgifter. Åter komma till heders. Få en ny glansperiod.
Det blev ett helt nytt hus på det gamla husets plats... och med en stor del av det gamla husets själ!

– – – – –

Idag har vi, jag och mina forna arbetskamrater, varit inbjudna till en heldag med Bolon. Vi gick på studiebesök i mattfabriken tillsammans med Lars. Stolt visade han varje del av hela den imponerande anläggning. Vi fick också höra Annica berätta om framtida utmaningar och mål. Hon berättade också med värme och inlevelse om hur mycket huset redan har betytt för henne och för företaget. Efter rundvandring bar det sedan av till det nybyggda huset för lunch. Det blev en fantastisk upplevelse för oss alla. På många sätt var det som att komma hem. Mycket är sig likt. Udden är för oss förknippat med så många fina stunder. Dagens upplevelser förlänger raden av outplånliga minnen...

– Tack för en fantastisk dag!


Bild 1) Annica berättar.
Bild 2) Lars guidar.
Bild 3) Det nya huset på Udden från sydost.
Bild 4) Interiör – spegelväggen.
Bild 5) Roland – södra gavelrummet.
Bild 6) Lage i trappan.
Bild 7) Roland, Wicke, Los och Lage.
Bild 8) Förra ägarna – ”typograferna”:
              Lars-Erik, Harry, Roland, Lars-Olof, Ingemar,
              Sune, Lage, Rolf, Jan, Stig-Eric.
              Saknas: Stig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar