söndag 1 juni 2014

Skåda bil och fågel




Idag fick jag oväntat besök. Det var Tobbe som gled upp på garageuppfarten med sin skinande blanka Ford Galaxie 500 från 1967. Det blev inte mycket garageuppfart kvar kan jag berätta! En Ford Galaxie är en imponerande kärra som döljer drygt 11 kvadratmeter landyta! Två meter bred och 540 centimeter lång. Åtta cylindrar. Närmare 400 hästkrafter. Och knappt hörbar. Ungefär som en samexisten mellan en väsande huggorm och en nyckeldragen köksklocka. Giftig och trygg. Ett under av mekanik med anstrykning av ursinne.
Jag kan inte låta bli att fascineras av stora amerikanska bilar med massor av plåt och glänsande krom. Muskelstinna feta sportbilar, typ Porsche och Ferrari. Och vackra, smygande tysta motorcyklar. När man, som jag, bor nära en liten populär cruising-väg blir det, under sommaren, många tillfällen till bilskådning direkt från gräsmatteterrassen. Här rullar ofta nercabbade sportbilar på rad. Veteranbilar och mc i karavaner. Att sitta här en sommarsöndag under semesterperioden och bara glo är ett billigt nöje som sätter fart på drömmar och fantasi.
Från bilskådning till fågelskådning nu. Idag har jag varit ute i markerna några timmar. Bland dagens obsar i fågelvärlden märks spillkråka och havsörn. Båda är störst. Spillkråkan bland hackspettar. Och havsörnen bland alla våra rovfåglar. Till detta hör också att havsörnen kan bli över en halv meter bredare än en Ford Galaxie 500. Upp till drygt två och en halv meter mellan vingspetsarna är imponerade. På avstånd är det svårt att få en bra uppfattning om storlek. Men att se en havsörn cirkla uppe i skyn tillsammans med vråkar eller en fiskgjuse ger en god uppfattning om vilka giganter örnarna är! Det ä gôtt å kliva ut ur skuggan å låta sig bländas nå’n gång emellanåt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar