tisdag 24 mars 2015

Rökiga episoder



I mitten av förra veckan förutspådde jag att det skulle bli en hel del rök och eld här på bloggen en tid framöver. För att ingen skall bli besviken... och framförallt för dig som tog dessa utfästelser som ett löfte bränner jag nu på med ett par bonusvyer. Överblickande dagens mest rökiga episoder. Den ena bilden är från området mellan Madåkern och bäcken. Det är en liten remsa i en brant slänt som blivit satt lite på undantag. Jag har bara röjt den en gång sedan 2000. Området är skuggigt och under den gigantiska eken är undervegetationen sparsam. Lite tidiga vitsippor kommer det trots allt bli nu efter att jag tagit bort en del av grovförnan. Jag såg sipporna ligga på lur där under täcket. Under eken finns också några små hagtornsbuskar som jag är rädd om. De blommar tidigt med vita blommor på bar kvist. Vackert!
Den andra bilden är från Ladugårdsåkern. Ett område mitt i åkern är ganska stenbundet. Medvetet har jag sparat det området som en refugie för fri utveckling. Och som en skyddad zon för flyende fjärilar, svärmare och andra insekter mitt under den pågående slåttern. Här sågs förra året bland annat flera exemplar av den sexfläckade bastadsvärmaren.
Idag var förhållandena optimala för att bränna av allt gammalt fjolårsgräs. Det blev ett litet skådespel då lågorna sakta vandrade genom det torra gräset. Svagt sprakanade. Efterlämnande endast ett mjukt svart stoft. Just när solen nuddade trädtopparna i horisonten föll några livliga toner från en högt uppflugen dubbeltrast. Över det rökiga landskapet trillade trasten tröst ur sitt bröst... nu i kväll är det mera vår än igår...

2 kommentarer:

  1. Vattnar du för att mossan inte ska brinna upp? Det brukar jag ha problem med då jag bränner. Mossiga stenar vill jag ha kvar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett par vattenkannor och en hink är alltid med när jag eldar. Mest som säkerhet. Men också för att ”spara ut” sånt jag är rädd om. Till exempel unga träd och buskar. Enbuskar tex. Men mossa har jag inte vattnat för att skona. Tvärtom så täcker jag av någon sten här och var för att kika hur den ser ut. Jag tycker det kan vara fint med ”avklädda” stenar... det dröjer ju inte länge innan mossan är tillbaka... Så tänker jag.

      Radera