fredag 29 augusti 2014

Vi ploppar upp vid Hofsnäs




Idag blev det paddling. Och därför också paddelbilder i kvadrat. Vi fångade dagen redan tidig förmiddag. Drog från hemmahamnen vid Haganäs med kurs på Åkersör och älgliket*). Därefter ploppade vi upp vid Hofsnäs. Det blev en sådan där efterlängtad augustipaddling. Med sommarvärme och spegelsjö. Idag hade jag också lyckats få med mig kikaren. Och det var påpassligt. Det blev en hel del fågel att kika på. En flock med ett tjugotal storskrakar lämnade sin viloplats på Haganäs brygga när vi kom och störde. De simmade sedan,  på bredd som en armada, ända ut till mittsjöss. Längre ut – bortåt Trollö – fick vi se en av årets två havsörnsungar. Den satt i toppen av en gran och spanade över sin födelsesjö. Mörkchokladbrun. Stolt. Alldeles intill landade en uppjagad lärkfalk. Samtidigt hördes och syntes flera stycken fiskgjusar. Fyra tror jag att jag fick ihop. Troligen en hel familj. I detsamma dök det plötsligt upp en större falk. Lärkfalken gjorde utfall varnade kraftfullt. Jag hann inte riktigt uppfatta vad som hände men det blev en  kort luftstrid. Troligen var det en pilgrimsfalk på genomresa som störde lärkfalksparet. Senare såg vi också en sparvhök som kom glidande på låg höjd innifrån en buskridå i sjökanden. Fyra, eller möjligen fem olika rovfågelsarter på mindre än en timma. Det uppfattar jag som smått sensationellt. Som grädde på det ornitoligiska moset fick vi också kontakt med en storlom som skyggt simmade och dök framför oss när vi kom närmare Hofsnäs.
Den ömmande och trötta ryggen skötte sig bra under hela paddlingen. På eftermiddagen tog jag också en rejäl basturunda i Kallbadhuset. Faktum är att nu i kväll, när detta skrives, känns det som om det värsta har varit. Mjuk paddling och lite växeltramp inne i kajaken är ganska skönt för rygg och ben. Och bastu – växlat med kalla bad. Välgörande.

Bild 1) Ulrika på spegelblankt vatten. Trollö i bakgrunden.
Bild 2) Vi ploppar upp vid Hofsnäs.
Bild 3) Marie och Ulrika på väg norrut. Torpabron i fonden.
Bild 3) Marie och Ulrika. Högagärde i fonden.

*) För några veckor sedan upptäckte vi härute på Åkersör en död älg. Lukten av lik kändes på långt, långt håll och blev den första indikationen på att något dött fanns i närheten. Sedan när kommit närmare lyfte kråkor, korpar och en havsörn från aset. När vi kom fram såg vi älgen i strandkanten. Nu idag fanns inga spår av död älg. Lukten var borta och inget gick att se. Kanske har asätarna och det höjda vattenståndet tagit hand om liket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar