torsdag 6 februari 2014

Trollbundet på Abecita
”Fantasien får dagligen och stundligen mat i skogen”... ett citat av John Bauer... den unge konstnären från Jönköping som hämtade inspiration till sina målningar av tomtar och troll i skogarna kring södra Vättern.
I kväll var det fotokväll på Abecita konstmuseum i Borås. Där berättade konst- och naturfotografen Mats Andersson historien om John Bauer. John Bauer, och hans familj, omkom under tragiska omständigheter då ångaren Per Brahe förliste i en höststorm på Vättern år 1918. John Bauer var då 36 år gammal.
Mats har med sin kamera följt i John Bauers fotspår. Mats visade bland annat bilder från egna dykningar som han gjort på förlisningplatsen. Men framförallt handlade kvällen om bilder från de miljöer där John Bauer sannolikt hämtade inspiration till sina motiv. Mats har ägnat flera år åt att utforska vad som kunnat väcka John Bauers fantasi och sätta den i rörelse. Mats har kommit det väl på spåren och har i sina bilder hittat många av de väsen som man kan tänka ligger till grund för målningar till ”Bland tomtar och troll” och ”Prinsessan Tuvstarr”. Mats jobbar nästan uteslutande med svartvita bilder. Mycket oskärpa. Dubbelexponeringar. Ibland hårda kontraster. Men vanligen mjuka, nästan drömska bilder. Han skapar en illusorisk värld med sina bilder. Där verkligheten omvandlas, eller kanske i sammanhanget mera passande, förtrollas till en dröm- och fantasivärld. Som ur drömmar... med flyktiga intryck... men i nästan varje bild någon, mer eller mindre dold figur... Dessa dolda väsen som finns att upptäcka i många av hans bilder håller betraktarna på halster... och utmanar deras fantasi...
Och utan tvekan lyckades Mats att trollbinda kvällens publik...
– Trivsamt och inspirerande! Tack Mats!

1 kommentar: