onsdag 20 mars 2013

Vårdagjämning

Idag är det vårdagjämning. Natt och dag lika långa.  Trots kyla, isande vind och snöfall är våren på gång. Och när den väl bestämmer sig kan det slå om på ett par dagar.
Varje år behövs det nya fågelholkar. En del behöver bytas ut och på något ställe saknas det en holk. Hackspetten och ekorren är ganska svåra mot holkarna. Spetten hackar upp hålen och ekorren gnager. Ibland tror man att dom gör det av ren sysslolöshet... men jag unnar dom det nöjet...
Idag har jag varit hos min holkleverantör Åke Strömbom i Vasared. Fyra starholkar, sex mesholkar och en knipholk köpte jag. Tänkte sätta knipholken någonstans i närheten av bäcken för att se om jag kan locka in en knipfamilj. Alltid roligt att ha kniporna, med sina vinande vingar, flygande över husen. Och allra mest spännande är när de nykläckta ungarna skall ge sig ut på sin farofyllda vandring ner till sjön.
Om du har behov (och det har väl alla tänker jag) av nya välbyggda och öppningsbara holkar, då är mitt tips att du slår en signal till Åke i Vasared, 0321-50201. Han tar 50 kronor för mes-/flugsnapparholkarna, 75 för starholkar och 150 för knip-/uggleholkar. Just nu har han gott om holkar i lager.
Att sätt upp några holkar i närheten är ett fint sätt att hjälpa till att råda bot på bostadsbristen och att samtidigt skaffa nya grannar. Fåglarna gör en massa god nytta i trädgårdarna genom att hålla efter insekter, larver och knytt som de plockar i sig i stora mängder under sommarmånaderna.
Gör din trädgård mindre larvig... sätt upp en holk eller två!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar