torsdag 20 mars 2014

Växtkraft med turbo



Idag är det vårdagjämning. Den 20 mars. Joakim har namnsdag. Natten är lika lång som dagen. Och om en vecka blir dagarna längre än natten.
Två glada starar satt i toppen av en lind härutanför och sjöng för full hals. Deras härmljud ger dem en stror repertoar. De kan härma ladusvalor, tofsvipor, måsar och spovar... allt i en enda mix med lustiga knäppanden och knarriga löpor... lite som en DJ som scratchar...
Idag har jag tagit upp mina uttorkade pelargoner från vintervilan. Och gett ett par av dem lite ny jord. Men framförallt vattnat upp dem rejält med växtnäring. Och ställt dem i de allra ljusaste och soligaste fönstren.
När jag var i Kenya förra veckan kunde jag njuta av en mångfald utan motstycke. Fåglar, fjärilar, ormar, ödlor, däggdjur, fladdermöss, råttor, skalbaggar, myggor, flugor... och mängder av varianter av alla dessa.
Ägnade en stund åt att fotografera växter på tomten utanför gästhuset där vi bodde. Stor mångfald och en häpnadsväckande växtkraft. Regnperioden har inte kommit igång ännu. Det var torrt i alla vattendrag. Några kraftiga skurar hade dock passerat de senaste dagarna. Det behövs inte mycket regn för att växtligheten skall vakna till liv. Och man undrar just hur det kan komma sig att det växer så fantastiskt där det före regnet varit till synes alldeles rött och dött. Värme och ljus är säkert svaret. Blommorna blommar en kort, kort tid och pollineras i detsamma. Fröerna mognar snabbt och faller till marken. Sedan ligger dom där och väntar tills det kommer vatten. Och poff... så drar dom igång... Kombinationen av det starka solljuset, värmen och vatten får det hela att fungera som ett växthus med turbo...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar