torsdag 6 mars 2014

Tema med variationer


Det har handlat mycket om vatten här på bloggen den senaste tiden. Dels har jag varit engagerad i Ulricehamnsvattnets 100-årsjubileum genom den bok som nyligen dunsade ner i brevlådorna hos alla i kommunen. Det har också varit en del forsande vatten på bild och för att inte tala om de skyltar som haft mer eller mindre urvattnade budskap... Ja, du vet säkert vilka jag syftar på.
Det är fler jubileum på gång i vår bygd under detta år. Utan att gå händelserna allt för lågt i förväg kan jag berätta om ett jubileum som redan är helt officiellt. Och det är Tvärreds hembygdsförening som firar 50-årsjubileum. Helt nyligen gjorde jag ett programblad åt föreningen som inom kort kommer att landa i alla brevlådor i Tvärred. Föreningen startade 1964 och det första projektet var att rädda Raska Minas stuga från den totala förgängelsen. Utan hembygdsföreningen hade den varit borta. Skogen hade, under de gångna 50 åren, troligtvis tagit över och dolt den sista resten av alla de bosättningar som funnits i Bokeskogen. På sin höjd hade en stenhög gått att finna. Sedan 1964 har det genomförts många fina och värdefulla projekt i hembygdsföreningens  regi. Hembygdsboken ”Tvärred förr och nu” är ett väl genomarbetat och ovärderligt dokument över vad som tilldragit sig i den vidlyftiga ortens alla hörn. Hembygdsgården Onsered är väl det största och mest omfattande projektet. Med museum och örtagård. Och Gärsbo kvarn. Vid Gärsbo har funnits kvarnar i olika skepnader sedan 1600-talet. Och den som idag, tack vare hembygdsföreningens försorg, finns att beskåda är från 1800-talets första decennium. Den stod klar att användas 1816... så om ett par år är det 200-årsjubileum för kvarnen. Mera jubel alltså!
Mycket vatten har runnit under detta hus under den tid som förflutit... och med tanke på den restaurering som skett de senaste åren lär det fortsätta brusa än ett slag i tidens oändliga ström...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar