tisdag 5 november 2013

Mössor och hattar

Idag har vännerna Hans-Göran och Ingemar varit här på strövtåg i den senhöstliga naturen. HåGe är mykolog. Svampkännare. Tillsammans ägnade vi förmiddagen åt att leta mysko svampar i slåtteräng och beteshage. Det är främst vaxskivlingar, eller vaxingar, som poppar upp så här sent på året och kan vara spännande att kika närmare på. 
Vad hittade vi då? Vit vaxskivling, sprödvaxing och några exemplar av Blodvaxskivling – vackert röd och gulorange. Vi hittade också Scharlakansröd vaxskivling (bild) – en rödlistad art som vi fann i den del av slåtterängen som genom åren varit den mest välskötta.
Vi noterade god förekomst av kaffebrun trattskivling (bild) och så hittade vi några exemplar av dofttrattskivling. Dofttrattskivlingen har en angenäm bouquet av kumarin. Inte för att jag vet hur kumarin luktar... men man kan ju i fortsättningen försöka att hålla näsan öppen... så kanske doften kommer tillbaka i nåt annat sammanhang. Vårbrodd till exempel lär innehålla samma doftämne och kan enligt litteraturen användas för att krydda brännvin med. Kanske nåt att prova?
Under förmiddagen gjorde vi även ett besök i Gärsbo. Närmare bestämt hagmarken Hûlahagen... men där var det mera klent beställt med svampar. Det enda vi hittade var ett par exemplar av tegelröd slöjskivling.
Och så till sist... KOLLA MÖSSOR OCH HATTAR! (Bilderna).
Snacka om färgmatchning! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar