lördag 10 april 2021

Att välja bostad



Våren smyger sig på. Sakta. Blåsipporna under almarna i Källarbacken har bleknat. Nu börjar vitsipporna titta upp i skyddade och soliga lägen. Idag kom första sädesärlan hit till Skog. En skogssnäppa flög över Intagskullen och lät samtidigt höra ett par strofer. Som en signal att ”nu är jag här”.
Stararna har blivit fler efterhand som dagarna gått. Den första kom hit för tre veckor sedan. Nu har antalet fyllts på och just nu är inflyttningen i mina holkar i full gång.
Flera år i rad hade jag starar som bodde i en holk endast sju meter från min farstudörr. Vi blev goda grannar. Jag hade nöjet att studera deras förehavanden. Stararna vande sig vid min närvaro och jag tror att de kände skydd i min närhet.
Sedan hände det sig en vinter att en ekorre började använda holken som natthärbärge. Eftersom holken satt på samma träd som min solrosfröautomat hade han nära till maten. Redan tidigt på förmiddagen var Kurre där och käkade frukost. Sedan gick han in och la sig och sov några timmar. Senare på dagen käkade han både lunch och middag. Eftersom ekorren fortfarande bodde i holken när stararna återvände kunde de inte flytta in. Således blev det tomt i holken den försommaren. Och även nästa.
Så hände det att alla ekorrar försvann. Sannolikt var det mården som gjorde slut på ekorrar i grannskapet.
Vid höstens holkrensning beslutade jag att plocka ner den gamla holken. Den kändes lite murken. Och ekorren hade gnagt upp hålet för att passa hans behov.
Nu blev det en ny fräsch holk på samma plats. Nymålad och ingångshål gjort för stare.
Så kom vintern. Och plötsligt var ekorrarna tillbaka. Först en. Sen två. Och till sist tre stycken.
För att förhindra att de började gnaga upp hålet i den nyuppsatta holken hämtade jag den gamla från ”skrothögen”. Gjorde en nödtorftig reparation. Dessutom fixade jag en ”madrass” av träull. Torrt och fint blev det. Jag satte upp den gamla strax intill den nya. Men de ”nya” ekorrarna fattade inte det fina med att ha nattlogi nära matförrådet. Den gamla holken förblev tom hela vintern. Och den sitter fortfarande kvar.
När stararna kom blev det lustiga scener. Först kom en stare. Den verkade lite förbryllad över valmöjligheten. Granskade båda holkarna väldigt noga. Upp på taket för att sjunga en truddelutt. In i hålet för att inspektera. Först i den nya. Sedan i den gamla. Detta upprepades flitigt under ett par dagar. Då kom partnern in i bilden. Samma procedur upprepades. Men nu med båda stararna. Medan den ena satt på taket kröp den andra in. Och så byttes de av. I båda holkarna. Sedan blev det en högljudd diskussion. Och under pågående argumentation flaxade de ivrigt med vingarna. Bytte positioner och pekade både hit och dit.
Nu i slutet av veckan verkar de ha bestämt sig. Så såg det i alla fall ut idag. Den gamla holken som är vänd mera åt söder ser ut att bli valet. Modernt, rent och fräscht och ny ytterdörr är inte det viktiga. Det är läget som som bestämmer valet av bostad!
Idag har den ena av stararna pysslat med att städa. Holken är tydligen okej så gammal och murken den är… men den fräscha träullen… den åker ut!

Relaterade länkar:
https://sunebroman.blogspot.com/2019/03/ekorrn-satt-pa-taket.html
https://sunebroman.blogspot.com/2019/02/frukost-och-lunch.html
https://sunebroman.blogspot.com/2013/05/nextdoor-living.html
https://sunebroman.blogspot.com/2014/05/klara-fardiga-flyg.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar