torsdag 4 november 2021

Rött och grönt i Götet


Dagens besök i Göteborg fick en anstrykning av rödgrönt skimmer. När jag passerade utanför Svenska Mässan provgick jag den röda mattan utanför SAP:s kongressentré. Det var ju på något vis en historisk dag. Längre fram under dagen skulle deltagarna rösta fram sin nya partiledare. Den händelsen fick jag också senare uppleva på plats. Utanför entrén hade SSU:arna byggt upp en träffpunkt. Där följde de skeendet inifrån kongresshallen i realtid genom sina datorer. Samtidigt som jag just skulle passera klev Magdalena Andersson, under dånade applåder, upp i talartribunen som nyvald ordförande för Sossarna. Vi var liksom i steget både hon och jag. Det blev utan tvekan en alldeles speciell närvarokänsla i det ögonblicket. Sannolikt blir hon också den första kvinnan i Sverige som kan få statsministertiteln på sitt cv.
Tidigare under eftermiddagen gjorde jag, tillsammans med vännen Å, ett besök i Göteborgs konstmuseum. Bland det som där fanns att beskåda var ett verk av Sandra Mujinga, kongolesisk-norsk samtidskonstnär. I ett rum som badade i grönt ljus fanns tre stora skulpturer vars kroppar var utförda i tyg. Upplevelsen av varelserna var som en fiktion. Skrämmande och suggestiv.
I presentationstexten fanns att läsa: ”Skulpturgruppen Libwá, Mókó och Nkámá gör fysiskt motstånd mot digital identifikation i en tid som i allt högre grad präglas av biometriskt teknik, till exempel ansiktsigenkänning samt scanning av öga, röst och fingeravtryck. Vad har det historiskt betytt för en individ att bli sedd eller förbisedd? Vad kommer det att betyda i framtiden? Att själv välja att inte bli sedd kan kanske i en digital värld komma att vara en överlevnadsstrategi. Verken visas i ett rum med grönt ljus, som påminner om de green-screens som ofta är grunden i dagens digitala bild- och filmproduktion. Applicerade på vår verklighet kan de ge möjlighet att digitalt ändra vår omgivning, för att kamouflera eller stå ut.”

Biometri: Med biometriska uppgifter menas personuppgifter som samlats in genom en särskild teknisk behandling som rör någons fysiska, fysiologiska eller beteendemässiga kännetecken och som möjliggör eller bekräftar identifieringen av denna person.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar