tisdag 2 november 2021

Återbesök

Idag var vi pensionerade tidningsmedrabetare inbjudna till vår gamla arbetsplats av nuvarande chefen Henrik för att få en uppdatering av läget i tidningsbranschen.
I dagarna har det gått 53 år sedan jag första gången öppnade dörren till tidningsvärlden. Det var den 4 november 1968. Jag skulle göra en pryovecka. Den pryoveckan blev begynnelsen på en lång anställning som började i juli 1970 och formellt upphörde 31 december 2013. Jag har ju berättat om detta här på bloggen vid flera tillfällen så därför ingen lång repris.
Det som jag reflekterar över just nu är att ett par av de som finns på bilden började på tidningen tio år eller mer före mig. Harry 1958 och Lars-Olof 1960. Och de jobbade ända fram till sina respektive pensioneringar. Vi tre, Harry, Lars-Olof och jag har det gemensamt att vi alla började som lärlingar vid 15–16 års ålder. Vi kom, som det ofta numera heter, direkt från gatan. Och vi fick vår kunskap samtidigt som vi arbetade. Ofta var det i kombination med att vara springschasar.
Som springschas fick vi göra ärenden åt företaget. Det kunde vara att att leverera beställda varor från UTs civiltryckeri eller hämta saker. Som scahs löd man också under äldre arbetskamrater. Schasen till hörde alla. Det kunde vara att gå till det närbelägna fiket och hämta en frukostmacka. Eller till kvartersbutiken för att köpa mjölk. På avlöningsdagen var det regel att gå runt med en liten väska. Samla in personliga checkar och cykla upp till banken för att ta ut kontanter. Kontanterna beställdes på en lista i olika valörer och som sedan delades ut. Det fanns nog ingen riktig gräns för vad som ett springbud förväntades uträtta.
Det vi alla, gamla kollegor har gemensamt är att vi har ett förflutet i tidningsbranschen. Lite olika ingångar till jobbet i Ulricehamn har det dock varit… Falköpings Tidning, Sjuhäradsbygdens Tidning, Borås Tidning, Värnamo Nyheter, Tidningarnas Telegrambyrå… men att vi samtliga har vi gått som pensionärer från UT.

Från vänster: Sune Broman, Lennart Bredberg, Lars-Olof Svensson, Birgitta Svensson, Ann-Katrin Svahn, Gun-Britt Björkman, Harry Petersson, Lena Bengtsson, Jörgen Wester och Bernt Carlsson ”Berca”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar