måndag 15 november 2021

Höststädning 2021 #3

Idag har jag städat återstoden av holkarna. Jag har 95 holkar uppsatta i markerna. Det är några stycken som inte är öppningsbara men de flesta kommer jag åt att tömma. Jag får ibland frågan om när man skall rensa, om man behöver rensa och i så fall varför.
Om man har öppningsbara holkar ter det sig självklart att de skall rensas. Varför annars har möda lagts på att de gjorts så att de går att öppna?
Jag brukar alltid rensa på hösten. Det är för säkerhets skull. Vetskapen om att vissa fåglar börjar bygga i holkarna redan när februarisolen sätter fart på hormonerna är en del av förklaringen. Om jag skulle vänta till våren finns risken att jag drar på det och det kan bli för sent.
Vid höstrensning får jag ofta uppleva bobalar som dragit åt sig fukt. Det kan läckt i någon skarv eller regnat in. I sådana holkar är ofta den gamla bobalen sur. Ibland har den övergått från att vara gräs och mossa till kompost. Halvt nedbrutet material. Inte sällan med maskar och andra kryp.
Om en bobale blir blöt under höst och vinter lär den inte någonsin torka.
En annan orsak att erbjuda fåglarna nystädat är deras instinktiva drivkraft att bygga. Precis som människor som bildar familj så vill de bygga så att det passar just dom. Visst går det att bo i gamla hus. Men glädjen med att heminreda går då till viss del förlorad. Det handlar också om att fåglar som bygger själva vill reglera höjden på bobalen. De vill mäta höjden från ingångshålet. Att bo för nära är allt för riskabelt. Både ägg och ungar utsätts för risk att bli mat åt predatorer.
En aspekt på att spara bobalar över vintern kan vara att fåglarna använder holkar som nattlogi. Då kan det ju kännas bra att det finns ett isolerande underlag att sitta på. Om man har holkar nära sitt hus där man vintermatar kan man absolut spara gamla bon. Men det förutsätter att de är torra. Ett sätt kan vara att riva ut det mesta men att spara lite grann av det som känns torrt och fräscht. Alternativet kan vara att skyla bottnen med ett par nävar kutterspån eller annat torrt naturmaterial.
Några holkar har jag bara öppnat och besiktigat Tre stycken har ekorrarna embakerat. De fyller rymliga holkar med mossa och sedan gör dom sig ett ”sovsäckshål” mitt i… det blir som en termos ungefär. Varmt och mysigt. Idag stötte jag på en fladdermus som säkert blev rejält störd. Det var bara att be som ursäkt och snabbt stänga!
Dagens interiörbild är hämtad från ett bo av blåmes (små vita ägg med röda prickar). Här har hela kullen blivit lagd men inte ruvad. Orsakerna kan man fundera på. Kanske sparvhöken varit framme och tagit middagsmål. Eller kanske är det något av alla de rovdjur folk i grannskapet släppt ut och som inte nöjer sig med Whiskas…

1 kommentar:

  1. Intressanta observationer och analyser av holkarna och deras innehåll, Sune. Du gör en stor insats för fågellivet, all heder!

    SvaraRadera