fredag 4 januari 2013

Revykväll på Folkan










Det är en rå och kall torsdagkväll i lilla Ulricehamn. På min väg genom Villastan på Åsundens västra sida ser jag den strålkastarbelysta träbyggnaden. Som en borg utmed ridvägen. Ett fäste för dem som försvarar kulturen. Folkets kultur i Folkets hus.
På insidan av borgen denna kväll är det trångt och varmt. I foajén står packat med folk som väntar på insläpp till kvällens premärföreställning av Ulricehamnsrevyns ”På hal is”. Förväntan hos publik. Nervositet hos alla andra.
Folkets hus är alltid omfamnande på nåt sätt. Miljön här är kultur i varenda molekyl. Tänk att detta hus står kvar och lever! Lätt att bli hemmablind. Folkets hus har ju alltid stått där. Det är mer än fantastiskt.
Kvällens revy är också fantastisk. Fantastisk på det sättet att det är ett gäng amatörer som lägger hur mycket tid som helst på att roa alla som vill sjunka ner en stund och bara se och lyssna.
Jag känner stor ödmjukhet och respekt för dem och deras passion.
Mina hyllningar!
Hur var revyn då? Blandat som vanligt. En hel del porr utan knorr. Stort beröm för musik, och kostym och scen. Riktigt snyggt! För att säkra vinst i på hemmarinkens hala is hade det nog räckt att spela en period utan förlängning. Med toppat lag och något rappare slagskott. Men premiär är premiär och slipar på skenorna lite till de två följande spelningarna då blir det mera poäng.

SAKNAT INSLAG:
Ett nummer som jag saknade i revyn var det om kommunens tredje isyta.
Det kan ju inte vara helt obekant för det hårdvaskande revygänget att det i hemlighet planeras en tredje isyta i Ulricehamns kommun? Den är tänkt att ligga på Timmele he'er. Isytan skall bli en fullgod ersättning för Åsundens is och skall säkerställa pimpelfiskarnas frihet och säkerhet. Mindre störande buller och samtidigt skapa en meningsfull fritid åt människor som är på glid och samtidigt vill ha lite snurr på tillvaron.
Isytan är också en affärsidé som på sikt skall konkurrera med Arjeplog om vintertester av nya bilmodeller och däck.
Prins Carl-Philp, som ju gästade Folkets hus igår, är projektets beskyddare tillsammans med Gummi-Lasse. Gummi-Lasse har jobbat hårt för att komma in i projektgruppen. Efter en del språkförbistringar har man nu fått in en talesman genom dubbning. Vi har fått grepp om läget efter att ha sett ett mönster, säger Lasse i en unik intervju med SBB.
Den nya isytans kylanläggning skall installeras av Berglunds Rör. Samma företag skall också svara för banläggningen eftersom de anses ha mest erfarenhet av att härda och göra snygga böjar. SBB har sökt en representant från Berglunds men deras presstalesman gör gällande att de ansvariga just för tillfället är lite ur gängorna men väntas tillbaka när det hela börjar ta skruv.
– Men det är ju logiskt att vi fått affären, säger talesmannen: Vi är ett lokalt företag och vi rör oss här i krökarna.
Det skall också installeras ett antal snökanoner och vindmaskiner så att anläggningen skall kunna simulera riktiga extremvinterförhållanden. Och för att isåkarna skall känna igen sig kommer alla rundningsmärken bestå av mjuka gummikopior av pimpelfiskare. Både sittande och stående modell. Och begreppet kofångare upphör att gälla. Allt för att skapa en optimal fjällnäraupplevelse. På banan kommer också att finnas representanter, med dubbla uppdrag, från kampanjen "Spola kröken".
När isytan väl öppnar är det tänkt att man skall kunna köra i åttor och mellan åtta och åtta och resten av tiden fri åkning med piruett. Det kommer troligen att vara olika tider för dubbat och odubbat.
Men ännu så länge är inget helt och fast fruset i is. Alltså, inga säkra löften.
– Odubbat är bäst...

5 kommentarer:

  1. Härliga foton. Och du, du borde söka som manusförfattare till nästa år. Jag skrattade hela vägen genom texten om 3:e isytan, underbart! :-)

    SvaraRadera
  2. Kul, Karin! Roligt att du gör bloggen denna ära...
    Hade själv en lustig stund när jag försökte få grepp om min galna idé...
    Ses!

    SvaraRadera
  3. Kan bara instämma med föregående kommentar. Nästa års revyskrivare är given.

    SvaraRadera
  4. Du är ju fantastisk Sune. Fortsätt skriv o fota!
    /Jan-Åke

    SvaraRadera
  5. Välkommen i gänget!
    /Inger

    SvaraRadera