onsdag 21 januari 2015

Hög nivå


För den som rör sig i strandkanten av Åsunden är det väl ingen nyhet att vattennivån är hög. Och det är ju något som vi fått vänja oss vid. Ibland är det översvämning och ibland är det torrlagt. Skillnaden mellan högt och lågt är 168 centimeter! Det är snudd på samma mått som medellängden hos kvinnor i Sverige mellan 20 och 29 år (167,7 cm/uppmätt 2013). 
Hösten 2013, den 26 oktober, var nivån nära rekordlåg i Åsunden. Noteringen vid mätstationen vid Torpa visade då 163,03 meter över havet.
Nu i måndags, den 19 januari, låg vattennivån på 164,71 och det är den högsta noteringen hittills denna vinter. Samma dag släppte EON ut 27 kubikmeter per sekund vid Forsa. Igår, den 20 januari, har läget stabilisereats. Nivån har sjunkit med en centimeter till 164,7 möh. Och tappningskranen har skruvats åt en smula. Tre kubikmeter mindre per sekund i går rann ur Åsunden.
Det är små toleranser i högvattenläge. Flera dagar har det varit varning för höga flöden i Ätran. I Svenljunga står man på tå. Inte bokstavligt för att hålla näsan över vattenytan. Mera för att vara beredda att rädda vad som räddas kan om flödet plötsligt skulle öka. Läste nyligen att man lagt tyngder i form av sandsäckar på den gamla stenvalvsbron mitt i samhället för att minska risken att den skall rasa under vattentrycket.
Lite lugnande är det väl att det nu blivit någon minusgrad. Vattnet övergår från flytande till fast form och en del av allt det som är på väg från avrinningsområdena bromsas upp ett tag. Det ger lite andrum för dem som har hand om flödesregleringen. Och som det ser ut just nu blir det minst en minusgrad under de närmaste tio dygnen. Så ansvarig vid EON kan sova lugnt några nätter framöver. Och låta nivåerna sjunka i de stora flödena under tiden.
Just nu längtar jag efter en vecka med bitande köld. Så pass kallt så pass länge att kylan förmår lägga ett stadigt lock på hela sjön. Det skulle vara härligt att snöra på sig skenorna och glida ut på en skridskotur i strålande sol på spegelblank is... en fullgod kompensation för allt regn, slask och gråväder. Kanske dags för ett snack med Kung Bore...

Så här mycket vatten rinner det i Forsa:
http://www.vkr.se/Hist/AtrnForQ.htm

Här är den aktuella vattennivån i Åsunden vid Torpa:
http://www.vkr.se/Hist/AtrnAsuY.htm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar