För ett par dagar sedan skrev jag om min mormors far och hans värv som kopparslagare. Nu är det återigen ett dokument ur ”plånboks-arkivet” som, med anledning av tidpunkten, känns brännande aktuellt.
Min morfar Ludvig hade fem syskon. Den ene av dessa var Per Albert Klasson. Albert, som var nummer två i syskonskaran, var född den 25 november 1871.
Albert arbetade som kyrkobyggare. En av de kyrkor som han var med att uppföra var Hagens kapell i Frölunda, Göteborg.
Hagens kapell ritades av arkitekten Yngve Rasmussen. Det uppfördes under åren 1916–1917 och verkmästare för bygget var Albert Klasson från Skog i Tvärred.
Elden kommer lös
Efter högmässan den 20 januari 1918, alltså året efter invigningen, skulle det hållas en aftongudstjänst. Det var kristider och för att spara bränsle var gudtjänsten förlagd så nära högmässan som möjligt. Kyrkvaktmästarens son skulle avlösa sin far och kom till kapellet för att passa värmepannan. Han kände röklukt och upptäckde att lågor slog upp framme vid altaret. Branden rasade för fullt i pannrummet. Byggnaden gick inte att rädda, den brann ner till grunden.
Året efter återuppfördes kapellet efter de ursprungliga ritningarna och återinvigdes den 27 april 1919.
Dokumentet som jag inledningsvis nämnde är ett intyg som är daterat den 8 november 1920. Alltså just idag – för 100 år sedan!
Intyget lyder
Herr Alb. Claesson som i egenskap av verkmästare på platsen under 1916–17 ledde uppförandet av Hagens Kapellbyggnad under min uppsigt, utförde detta krävande arbete med yrkeskunnighet och intresse, varför jag med nöje lämnar detta intyg till hans rekommendation.
Yngve Rasmussen
Inte utan att jag undrar vilken roll som Albert spelade vid uppförandet av kapellet den andra gången. Han har fått rekommendation som verkmästare under tiden 1916–17. Men intyget är inte utfärdat förrän den 8 november 1920. Alltså året efter att kapellet byggts upp för andra gången.
Kanske var Albert med och byggde men hade inte samma uppgift… en gåta utan svar.
PS. I samband med bildandet av Älvsborgs församling 1967 ändrades namnet från Hagens Kapell till Älvsborgs kyrka.
Parti över Hagen – Kapellet håller på att byggas |
Hagen – Kapellet och skolan 1919 |
Fler bilder
I mina förfäders gömmor har jag funnit några fotografier på Albert. Det ena är porträttet som är taget av K. & A. Vikner. Karl och Alfred var två bröder som drev fotoalteljé i Vänersborg gemensamt från 1872 till 1899. (Karl ensam ytterligare några år).
Det andra fotografiet är ett gruppfoto. Fotot föreställer ett gäng gubbar, sannolikt ett byggarlag. Sannolikt är det de som var med och byggde det så kallade Skövdehuset i Ulricehamn. Byggtiden för det huset uppges vara 1905–1907 vilket väl sammanfaller med tiden då fotot är taget.
Här har hantverkarna samlats i fotgrafens ateljé för att bli förevigade och dricka Porter – kanske är det ”double brown stout”. När jag läser i Wikipedia får jag till mig att innan portens tillkomst dracks en blandning av ale, beer och twopenny. En bryggare lyckades förena dessa smaker i en brygd, vilken för sina stärkande egenskaper snart blev omtyckt i synnerhet av bärare och andra grovarbetare. Som kyrkbyggare då till exempel… Det är Albert Klasson som sitter på bakvänd stol längst till vänster. De andra männen är oidentifierade.
Fotot är taget av Hanna Wallin. Under åren 1901–1906 hade hon ateljé i Ulricehamn. Av detta går att förstå ungefär när fotot är taget.
Albert Klasson (1871–1950) |
För att ytterligare nämna något om Alberts kyrkbyggande finns en liten anteckningsbok att bläddra i och citera.
Boken innehåller bland annat materiallistor, anteckningar om arbetstid och avlöningar till stenhuggare och smeder. Anteckningarna är förda vid kyrkbygge i Lommelanda 1930.
Lommelanda ligger i norra Bohuslän nära norska gränsen. Enligt Svenska kyrkans presentation av kyrkan skall den ha uppförts 1932. Alberts anteckningar är från sommaren och hösten 1930.
Kanske tog det lång tid att färdigställa bygget?
Bland anteckningarna kan läsas:
Bänkar 2700, Golf 840, Tråssbotten 400, Papp 75, Fyllning med sågspån 60, Panel i tornet 45, Panel inunder trappan 35, Inpassning av beslag af fönster i Sakristian 20, Fyllning på afbalkning i Koret 20, Golf i övre Tornrummet 45.
Jag kan inte låta bli att återigen fantisera över hur livet såg ut där på kyrkbyggena. Både när mormorsfar knackade plåt på Kinna kyrka och när morfars bror basade vid bygget i Frölunda. För att komma närmare är Hagens kapell ett givet utflyktsmål till våren eller sommaren… Då, Albert… då ses vi där i fantasin...
Relaterade länkar:
https://www.svenskakyrkan.se/vastra-frolunda-pastorat/alvsborgs-kyrka
https://www.svenskakyrkan.se/stromstad/lommelands-kyrka
Uppdatering av detta inlägg 20231229:
I gömmorna har jag också funnit ett par bilder från restaureringen av ”Västra Tunhems kyrka, 1937” (notering på ena bildens baksida), ett arbete som pågick i flera år. På ett kassettband återberättar Alberts brorson Emanuel en händelse som tilldrog sig i Tunhem 1939.
Relaterad länk:
https://www.svenskakyrkan.se/tunhem/vastra-tunhems-kyrka
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar