onsdag 18 november 2015

Unik bok om fladdermöss

Det är en sommarnatt i mitten av 1980-talet. Platsen är en liten damm i Hössna. En fladdermus flyger över vattenytan för att dricka. Just i det ögonblicket bryts nattmörkret av ett kraftigt ljussken. Det är då Jens Rydell tar sin första bild på en flygande fladdermus. Sedan dess har det blivit tusentals bilder. Jens har själv utvecklat fototekniken och är pionjär på att fotografera fladdermöss i frihet. I forskningen har fladdermusfotograferingen blivit ett viktigt sätt att dokumentera och redovisa. Genom kontakter med forskarkollegor har Jens fått möjligheten att fotografera fladdermöss i hela världen. På de mest spektakulära platser.
– Utan forskarkollegorna hade det inte blivit en sådan här bok, säger Jens.
Tanken på att ge ut en bok har funnits under lång tid.
– Jag har föreläst hundratals gånger och vid nästan varje tillfälle har jag fått frågor om var det finns mer att läsa. Då har jag varit tvungen att svara att det inte finns någon litteratur. Inte på svenska, berättar Jens.
– Samtidigt har jag både tänkt och sagt att jag någon gång skall göra en sådan bok. En bok som visar hur fladdermössen ser ut på riktigt. Den första i världen som berättar om fladdermössens liv i sina rätta miljöer med bilder tagna i naturen, säger Jens. En bok som berättar om komplicerade saker så att folk begriper.
Nu är löftet med boken uppfyllt. Tillsammans har Jens Rydell och Johan Eklöf sammanställt tre decenniers forskningsrön och bilder till ett praktverk som lyfter fladdermössen ur mörkret och visar nya dimensioner av liv som finns runt omkring oss. Kanske till och med i ditt eget hus utan att du vet om det.
Sune Broman
Artikeln publicerad i Ulricehamns Tidning lördagen den 7 november 2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar