fredag 9 augusti 2024

Slutrapport från holkverkstaden




Titt som tätt infinner sig regniga dagar. De kan komma som en välsignelse. Dels därför att regnet ger återväxten i ängarna en kick. Det skall ju gärna finnas lite för kossorna att äta när efterbetesperioden är inne.
Dels därför att det är skönt att vila från kroppsligt arbete någon dag då och då. Och passa på att puffa påbörjade småprojekt i rätt riktning.

Nu är holkbyggarprojektet till ända. Igår slutmonterade vi holk nummer två och tre och fixade de sista detaljerna.

Som jag berättade i inlägget den 16 juli har vi använt morbror Mannes modell som förlaga. Han försedde sina byggen med plåttak vilket inspirerade att göra likadant. Efter lite rotande bland morfars gamla prylar lyckades vi hitta både plåtsaxar och bockverktyg. Detta öppnade möjligheten att testa plåthantverket i liten skala. Under plåten sitter ett innertak av trä.

Två av våra nybyggda holkar har denna typ av tak. Den tredje har ett trätak klätt med tjärpapp.

Fågelholkars svagaste delar är som oftast tak och bakstycke. För att skapa lite luft bakom holken har monterat ett par tunna impregnerade ribbor. Ribborna är tänkta att skapa lite distans mot holkträdets stam. Förhoppningen är att det skall förhindra att fukt samlas och att bakstycket därför tar slut i ”förtid”.

På framstyckets insida är monterat ett par klossar. Den övre i liv med ingångshålets underkant skall hindra att det blir en glipa i skarven mitt fram. En sådan glipa kan i olyckliga fall bli en fälla för fåglarna. Under den övre klossen är monterat ytterligare en kloss. Den skall tjäna som ”stege” att klättra på. Om det är knipa eller storskrake som väljer att flytta in är det viktigt att underlätta för ungarna att ta sig ut.

Holkarnas djup från hålets underkant är 33 centimeter. Bottnarnas inre kantmått 25x30 centimeter. Ingångshålens diameter 15 centimeter. Taklutning 15 grader.
Rensning av holkarna får ske genom ingångshålet.

Ytbehandlingen är gjord med en pigmenterad träolja av hög kvalitet.

Nu återstår att fylla på med spån så att det finns lite material att ”boa in sig” i. Och så naturligtvis att utse lämpliga träd för uppsättning.


Relaterade länkar:
https://sunebroman.blogspot.com/2010/05/foten-i-algskit-och-goken-han-gol.html
https://sunebroman.blogspot.com/2011/05/forsommardag.html
https://sunebroman.blogspot.com/2020/10/holkrenovering.html
https://sunebroman.blogspot.com/2020/10/inflyttningsklart.html

16 juli 2024:
https://sunebroman.blogspot.com/2024/07/lillstugans-holkverkstad.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar