söndag 17 juli 2022

Fullgod fröspridning


Vilodagen till trots… idag har jag fixat leveransklart ”vitaminhö” till hästgården Skärvenäs. Ett välfyllt hästsläp blev det. Hade tänkt att låta det nyslagna ligga till i början av nästa vecka men det gick inte att låta bli. Dels var ett sånt fantastiskt torkväder idag, och tiden nästa vecka kommer att behövas till nästa slåtteryta. Dessutom skvallrade väderrapporten om nattligt regn.
Här ute i Björkebackens sydöstra del kommer solen åt överallt redan tidigt på dagen. Solvinkeln och dagens vindar gjorde att allt var torrt redan vid lunchtid.
Samtidigt som jag vände höet och lade ”breshlor” rörde jag om lite extra med räfsan för att tröska ur så mycket som möjligt av fröna.
Slåtterfibblorna hade mognat och slagit ut sina fröbollar, det mesta av ängsskallrornas frö hade vinden redan kastat ut, darrgräsets små fröhus föll sönder vid minsta beröring. Fullgod fröspridning alltså!

Breshlâ: Hopräfsad sträng av hö, väl utbredd till tork. När höet var torrt räfsades ”breshlan” ihop i en smal sträng för att sedan skjutas ihop till stäkkefång som sedan bars till kärran. Källa: Västgötska dialektord från Södra Redväg. Blidsbergs och Timmele hembygdsföreningar, utgiven 1999.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar