lördag 3 december 2016

Kosttillskott

Idag har saffransdoften fyllt varenda vrå i mitt vindskydd. Det är ju adventure time (second of advent) och för att framkalla den där riktigt genuina doftäventyrskänslan har saffran sin givna plats. Alla gillar inte saffran. Det gjorde jag inte alls för längesedan. Nu gillar jag den så mycket mer. Framförallt doften. Ja, jag längtar efter just den.
De här skorporna kommer till med stöd av ett recept som är kopierat ur en bok eller en tidning.

Förutom den goda saffransdoften. Och smaken. Är skorporna också ett utmärkt kosttillskott. Valnötter är nämligen rika på zink. Zink är bra för en massa funktioner i kroppen. Hormonomsättning i sköldkörteln, hypofysen och könsorganen. Det ökar frisättningen av testosteron och produktion av spermier. Zink är även bra för bukspottkörteln. Zink är bra för hudens, naglarnas och hårets välbefinnande. Bra för ögon och hjärna samt för sårläkning. Zink förbättrar den mentala förmågan och tankeverksamheten. Zink behövs dessutom för upptaget av järn och tillgodogörandet av A-vitamin. Brist kan bland annat förorsaka högt blodtryck, depression, aggression och inlärningsproblem. Ja, listan kan göras långt mycket längre... men jag nöjer mig med att säga:
– Varsågod, ta en skorpa till!


Det här behöver du för att baka saffransskorpor med valnötsinslag

200 g valnötter
100 g smör
3 ägg
2,5 dl socker
0,5 g saffran
0,5 tsk salt
6 dl vetemjöl (6–7 dl)
1 tsk bakpulver

Så här måste du göra för att förverkliga din skorpdröm
Hacka nötterna grovt.
Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Stöt saffran tillsammans med salt i en mortel och rör sedan ner blandningen i smöret.
Blanda nötter, mjöl och bakpulver för sig och 
rör sedan ihop med saffranssmöret och äggsmeten till en ganska lös deg.
Dela i tre delar och forma till rullar. Ta mer mjöl om degen känns för lös. Den får inte vara kladdig för då går den inte att baka ut.
Lägg rullarna på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 200 grader i cirka 20 minuter.
Skär längderna till skorpor med diagonala snitt.
Torka i 75 grader i 60 minuter.
Låt skorporna svalna ordentligt och förvara sedan i lufttät burk
Glänta på locket då och då och njut av doften!

PS!
Zinkinnehåll per 100 g valnötter:
3 mg (30 % av rekommenderat dagligt intag).
Det räcker alltså inte riktigt att käka upp alla skorporna för att få i sig den dagliga zinkdosen. Förhoppningsvis finns det lite zink i något mera ätbart under dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar