fredag 18 mars 2016

Aftonmålet



PAJDEG MED DINKELMJÖL
2 dl dinkelmjöl siktat
1 dl dinkelmjöl fullkorn
100 gram smör
1/2 tsk salt
1 ägg

Blanda ihop mjöl och smör noga, med fingrarna, som smulpaj. Tillsätt ägget och rör ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform (cirka 28 cm diameter). Pricka degen med en gaffel och låt den sedan vila i kylskåpet i minst en kvart.
Innan fyllningen läggs i: Förgrädda pajskalet i 10 minuter 200 grader.

FYLLNING
250 gram djupfryst broccoli
1 skivad purjolök
2–3 finhackade vitlöksklyftor
1 pkt bacon
svartpeppar
3 ägg
2 dl vispgrädde + 1 dl mjölk (alt 3 dl matlagningsgrädde)
150 gram riven lagrad ost

Ånga den frysta broccolin men bara tills den tinat och låt den ånga av sig all vätska.
Skiva purjolöken och bryn den i smör tillsammans med vitlöken tills den blir mjuk.
Stek bacon fram till gränsen till knaprigt. Häll bort fettet.
Fördela fyllningen i pajskalet. Klyv broccolikvistarna mitt i så att de kommer ner i äggstanningen.
Vispa samman de tre äggen med gräddmjölken. I med osten. Krydda med svartpeppar – gå på känsla.
Häll äggmjölken med osten över fyllningen i pajskalet.

Grädda långt ner i ugnen på 200 grader i cirka 30–35 minuter.


3 kommentarer:

  1. Mmm så gott! Jag brukar göra en liknande paj men med kallrökt lax och dill istället för bacon. Också jättegott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ok... Broccoli, dill och lax? Kanske en påskvariant...

      Radera
    2. Ja just det! Den kallas påskpaj :) men jag gör den året om. Persilja ska också vara med. I övrigt är den ganska lik din men jag gör den med vanlig pajdeg. Skippa vitlöken - är inte säker på att den gör sig ihop med lax. Ingen purjo i min heller. Även om man kan lägga lök på laxen...
      En sås på creme fraiche, majonnäs, dill, persilja och gräslök är jättegott till.

      Radera