lördag 13 februari 2016

Snart kommer stararna


Det är mitten av februari. Dagsljuset påminner mer och mer om vår. Väckta av solen drar hackspettarna upprepade serier av trumvirvlar. Från tidig morgon till sen eftermiddag. Ivrigt påhejade av kvittret från nötväckor och mesar. Även om den innevarande månaden i år fått en extra dag kommer det inte att märkas. Med förlängda dagar blir det lite som att surfa lätt på ljusets vågor.
Förra året kom de första stararna hit till Skog den 9 mars. Idag är det bara drygt tre veckor dit. Med den vetskapen har jag också börjat förbereda deras ankomst. Någon holk behöver bytas. Och det totala bostadsbeståndet behöver ökas. Förra året hade jag elva par stare här. Åtta av dessa bodde i holk. Tre i naturliga bohål i trädstammar. Lite som samhället i övrigt. Det finns fler som vill bo än det finns bostäder. Därför blir min uppmaning till dig att genast gå till snickarboden och bygga några holkar. Eller så letar du upp nåt ställe där du kan köpa ett halvdussin. Stararna blir glada. Du blir glad. Jag blir glad. Och den som får sälja holkar blir glad. Idel glädje således!

Länk till inlägg om stararna från den 9 mars 2015:
http://sunebroman.blogspot.se/2015/03/varens-forsta-starar.html

2 kommentarer:

 1. Här har stararna försvunnit. Som jag saknar deras kvintilerande i björktopparna. Och det kan inte vara brist på holkar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det hör ju samman med att små och medelstora jordbruk försvinner. Under se senaste 30 åren har antalet starar i Sverige halverats. Här hos mig har ängsslåtter, efterbete och många holkar gjort att stararna har ökat eller i alla fall håller sin numerär. Men generellt är trenden minskande. För en bibehållen, eller rentav ökad, mångfald krävs fler gårdar med ekologisk drift...
   Finns det på framtidskartan? I dagsläget känns det som om svart är nej... :(
   Men att konsekvent välja svenska och ekologiska mejeriprodukter och svenskt ekologiskt naturbeteskött kan bromsa den negativa utvecklingen...

   Radera