måndag 8 april 2013

Första blomman

Nu är den utslagen. Den första blomman på mina övervintrade och omplanterade pelargoner. Just detta exemplar är dragen från en stickling som jag satte förra året. Och jag tänker att det är en Mårbacka-pelargon; Pelargonium xhortorum ”Mårbacka”.
Släktnamnet Pelargonium är ett släkte av familjen näveväxter. Och ordet pelargon kommer från grekiska pelargos som betyder stork. Och släknamnen Geranium kommer från det grekiska ordet geranos som betyder trana. Allt syftade på pelargonernas tran- eller stork-näbbslika fröställningar. Lite extra passande att ägna tranorna en tanke idag... flera småflockar har dragit här över under eftermiddagen. Siffran från i går vid Trandansen i Stora Bjurum var 2940.
Vad kännetecknar då en ”äkta” Mårbacka?
Enligt SLU:s Program för Odlad Mångfald, POM, låter det så här i ett citat från Karin Martinssons bok ”Pelargoner – Kulturarv i kruka:
”Den har dubbla, öppna blommor med en speciell ljust varmrosa blomfärg som på engelska kallas ”shrimp pink” – räkrosa/.../Kronbladen bleknar något mot kanten. En ”äkta” Mårbacka skall ha rosa ståndarknappar med rosenrött pollen som bildar skrap kontrast mot de ljusa kronbladen”.

1 kommentar:

  1. Så vacker!Själv är jag värdelös på pelargoner, men skulle gärna vilja kunna...

    SvaraRadera