måndag 31 december 2012

Skyltrebus



Den femte september hade jag ett inlägg här på bloggen  med titeln ”Avtryck och intryck”:


Där skrev jag bland annat om någon som kompletterat sin Ej obehörig trafik-skylt med en Ej hästar här-skylt.
Att ha en Ej obehörig trafik-skylt kan jag tänka är helt i sin ordning... men att stoppa ridande är nog mera tvivelaktigt.

Nu i dagarna har det kommit upp ytterligare en kompletteringsskylt med ett intressant budskap. Riktigt välgjord och fin! Troligen uppsatt av någon annan än den som satt upp de två tidigare.

Men jag har lite svårt att förstå riktigt vad den som satt upp skylten menar. Hur tänker vem?

Texten på finska dessutom? Extra klurigt. Genom lexikon har jag översatt och texten lyder:

varoitus = VARNING
lepakko = FLADDERMUS, mies = MAN, KARL
särki = MÖRT
poro = REN

Vad tänker du?

fredag 28 december 2012

Sista dagen på UT





1968 gjorde jag min pyrovecka på Ulricehamns Tidning. Jag gick i 8:an då. Två år senare, 1970, började jag på UT som typograflärling. Idag, fredagen den 28 december 2012, har jag gjort min sista arbetsdag på företaget... med viss reservation:-)

Bakgrund; Tidningsbranschen står inför stora utmaningar. Annonsintäkterna dippar och framtiden är väl inte alldeles lysande. Alla får se om sitt hus för att säkra utgivningen. Detta resulterade, just här och just nu, i att UT:s annonsproduktion flyttades till BT. Jag varslades om uppsägning i augusti och har hängt kvar tills idag.

Drygt 42 år blev det på UT. Och över 6000 editioner har jag varit med om att framställa. Allt finns samlat i tidningsarkivet. Ett synligt bevis på vad jag och mina kollegor sysslat med under åren. Floder av trycksvärta har runnit genom pressarna. Svärta som förmedlat viktiga nyheter från Ulricehamnsbygden. Stora och små.
Det har varit en fantastisk resa. Och det har hänt oerhört mycket spännande. Så'nt jag fått uppleva och fått vara med om att förverkliga.

Förutom arbete med tidningen, dess annonser och innehåll har jag deltagit i en oändling rad av spännande och intressanta projekt. Bland höjdpunkterna är för mig de två reportageböckerna som vi gjorde i början av 2000-talet. Och så UT-filmen så klart. Och specialtidningar, mässor, ett flertal samarbetsprojekt med externa aktörer. Och de reportageinslag som jag haft möjlighet att få publicera. Däribland från Voi i Kenya. Och nu allra senast UT-milen. Jag vill påstå att jag provat de flesta uppgifter som finns på en lokaltidning. Och mer därtill...

Det har varit mer än bara jobbet; en relation... en förälskelse... en livsstil... en passion... en stolthet... ett liv...

Det är, för mig, som en ocean av minnen och upplevelser att ösa ur. Och jag tänker att jag så gärna vill berätta om det. Kanske jag gör det framöver. På nå't sätt. Kanske inte. Vi får se... som man säger när man gärna vill skjuta saker på framtiden... när prioriteringar ständigt stuvas om.

Nå, hur blir livet nu då? Ja, jag kommer att fortsätta med en del korta projekt för tidningen en bit in i framtiden. Förhoppningsvis skall jag också på nya sätt få nytta och nöje av de erfarenheter och kunskaper som jag samlat på mig under åren... eller tvärtom, att andra skall få det! 

Och så skall jag försöka se saker och ting ur nya perspektiv (O Magnell 1975)... en nödvändig men grannalaga uppgift...

Och så när jag ytterligare en förhoppning... att det skall bli ett riktigt, riktigt GOTT NYTT ÅR!

söndag 23 december 2012

Husljus

Hade bestämt att det inte skulle bli nån julgran i år. Men idag före julafton kändes det jättekonstigt. Ingen julgran – ingen julstämning!
Så det blev att ta på mössan och hämta sågen. Knalla upp till skogen och hämta.
Nu lyser den upp stugans stora rum. På bilden ser du hur mycket ljus den ger vid en exponeringstid på 13 sekunder och bländare 4 vid 160 ISO. Förutom granen är det en 15 watts lågenergilampa på knuten som brinner, ett 15 watts fönsterljus på övervåningen och en sjuarmad ljusstake, 21 watt, i ena fönstret...

lördag 8 december 2012

Ljus och värme

Som jag skrev i förra inlägget  har dagen gått i ljusets tecken... och den rundades av med ännu mer ljus i skymningstimmarna...
Ulricehamnsbygdens Lucia gästade Tvärreds kyrka och framförde ett program med titeln ”Lucia i folkton”.
Tillsammans med luciakvintetten koncerterade Anna Mogren och Ida Malkolmsson. Ida bjöd lockrop acapella, spel på kohorn och flöjt. Anna ackompanjerade på violin, nyckalhapa och gitarr. Bland hennes egna nummer märktes Gresapolska (efter Carl Aron Hakberg, född i Ulricehamn 1856). Påpassligt så här i skink- och korvtider!
På det hela taget en stämningsfull lussekonsert med suggestiva inslag... som gav ilningar i tiden...

Mer ljus

Idag har gått lite som i ljusets tecken. Soligt och fint väder. Till och med lite dagsmeja med dripp-dropp från plåttaket uppe i Skog.
Och så har jag haft assistans av precisionshuggare Bodenhem att fälla en yvigt vuxen lind.
Linden har fått nåd år efter år. Det var ett karaktärsträd och det har suttit långt inne att ta beslutet att fälla den.
Men nu är det gjort. Två fina sågstockar blev det och en del ved också.
Avsikten med att offra linden är att ge ett av ängsbackens finaste partier mer ljus, få mer blommor och mer insekter...

söndag 2 december 2012

Dancing Queen

Denna bilden hade tidigare titeln isdans. Blev kanske lite otydligt. Visst ser det ut som ett träd eller en elektrisk urladdning... men också något mer... och hon har fullt av paljetter på sin långa klänning...

Klicka på bilden så syns detaljerna lite bättre...

fredag 30 november 2012

A day in the world









A day in the world är ett fotoprojekt där 100.000 bilder från 160 länder sändes in. Alla bilderna är från den 15 maj 2012 och de har samlats i utställningar, en jättestor bok med 1.000 bilder och på webben på sajten aday.org.
Idag har Jakob, Ingrid och jag sett utsällningen på Värlskulturmuseet i Göteborg.
Helt fantastiskt med denna blandning av vardagsbilder från världens alla hörn. Inspirerande!
Efter mycket traskande på stan och i utställningen besökte vi krögare Mannerströms Restaurang Kometen.
Där smakade jag en Skomakarlåda på amerikansk ryggbiff med sky, baconfräst purjolök, saltgurka och potatispuré med gräslök.
Utan att berätta vad den kostade kan jag säga att den portionen var värd varenda krona... och kaffet efter var nästan lika välbryggt som det jag gör själv här hemma!
När vi på väg hem passerar Liseberg ser jag ett par lysande fenomen som blir sammanfattning av dagens två huvudteman... Jorden runt och Kometen...

torsdag 29 november 2012

Tåg ut klart slut

Det är snart trettio år sedan den sista reguljära rälsbussen gungade ut från järnvägsstationen i Ulricehamn. Den 2 juni 1985, närmare bestämt.
I kväll körde Bio Kontrast två visningar av Kjell Walters dokumentär från 1984 ”Tåg ut klart slut”. Jag satt i salongen på den första visningen. Fullsatt plus extrastolar.
Det som visades upp på duken var en helt underbar dokumentär! Välgjord i alla stycken. Jag blev verkligen helt tagen. Så jäkla snyggt filmat. Så välformulerat och så seriöst... Och med en grymt fin ledsagare i Dag Stålsjö som läste speakertexten.
Ett oslagbart dokument från en åttioårig epok i ulricehamnshistorien.
Och slutscenen... oj, oj!
Alltså..., jag bara säger... SE DEN på stor duk när nästa chans dyker upp!
– Tack Janne och Bio Kontrast!

tisdag 27 november 2012

November

November har varit en svag bloggmånad. Så var det också 2010 och 2011. Verkar som inspiration, reflektion och observation går på sparlåga i min kropp. Iallefall. Precis som naturen i övrigt. Vilande.
Ett vackert undantag är min novemberkaktus som jag fick för ett par år sedan av forna kollegan Lena.
Den blommar nu överdådigt. Cirka sextio vackert ljusrosa blommor lyser upp i senhöstmörkret...
Visst är november ändå rätt gôtt. Förlåtande. Ingen gräsklippning. Ingen snöskottning. Ingen ser hur skräpigt man har det. Fullt med löv på garageuppfarten. Bilen är skitig. Varför bry sig? Bara ligga på sofflocket med en varm filt över sig. Elda i pannan så det dånar. Läsa nåt meningslöst men roande...
– Gilla november!

söndag 25 november 2012

Mossa, mossa!

Det blev en kall och blöt paddling. Vet inte riktigt vad det var som fick mig att ge mig ut på sjön denna gråa 25:e novemberdag. Förhållandena var inte optimala. Men en orsak var säkert att jag är uppless på att gå och gå och gå... En kajaktur brukar pigga upp.
Vinden från öster ökade stadigt under turen. Fick vattnet att häva sig oregelbundet och skvalpigt. Eftersom jag lämnat kapellet hemma blev jag efterhand redigt nerblött av allt skvättande. Brallorna genomsura. Kameran blöt. Kikaren likaså. Fingrarna stelnade, trots handskar. Skinkorna domnade och ischiasnerven sände smärtans telegrafi.
Vi var inte så många ute på sjön idag. Några skräckslagna knipor, en flyende havsörn, en moltyst skarv, ett par fiskmåsar och ett gäng snattrande stjärtmesar. Å så jag, då. Men det var också allt. Inget mera varmblodigt. Landskapets starkaste kulörer är inneslutna i orangebruna starrtuvor och gröna mossor. Mossorna vinner klart i intensitet. Ter sig i vissa lägen självlysande... smaragdgröna... den iakttagelsen blev dagens mesta... Mossa, mossa!

söndag 11 november 2012

Allt gungar

Elfte november – en riktigt dyster gråvädersdag. Mitt på dagen kändes som kväll. Och tidigt på kvällen rena natta. Regn och dis och vatten överallt!
– Skog, Strömsdal, Linnarstorp, Skärvenäs, Hunnahagen, Haganäs, Högholmen, Ruggebo, Fagerberg, Bäckaskog... gick niokilometersrundan i sällskap med Gåstavia... Och så kamera förstås. I väska på magen.
Vinden drev mjukt gungande vågor utifrån sjön rakt in i mynningen på Skärve å... speglingarnas ålande rörelser skapade en smått psykedelisk snedtripp...
...är det jag som gungar eller allt runtomkring...?

torsdag 8 november 2012

Åtta grader


Samma temperatur i kallbadet som i matkällaren! Åtta grader...
I går kväll gjorde jag lite fint i min matkällare. Städade bort gammalt solkigt och fult hyllpapper och la in ny vaxduk istället. Blev rätt fint tycker jag? Lite gammaldags matkällarkänsla och samtidigt lätt att hålla rent.
I hyllan fanns bland mycket annat rester från förra julen. En flaska glögg. En burk russin. Och en påse mandel. Och en tom pepparkaksburk.
Så jag fixade en enkel julstämningsbild så här i november.
I kväll var jag så i Kallbadhuset. Badade bastu såklart. Och sänkte mig i det åttagradiga vattnet. Sjön låg spegelblank och de enda vågor som blev var de jag åstadkom med mitt plums...
Nu känner jag mig ren och endorfin...

tisdag 6 november 2012

Manar fram kraften



I kväll var det bänkat till sista plats i Folkets hus biosalong då Susanne Petterson levererade en och en halv timmes föreläsning. Temat var samma som titeln på en av hennes böcker – Ta fram kraften inom dig! ...med underrubriken Kropp och knopp. Susanne ställde bland annat frågor som: ”Vad drömmer du om?” och ”Går du dit du vill?”
Hon förtydligade också hur man kan sätta likhetstecken mellan positivt tillstånd och bra resultat...
...och att glädje, motivation och engagemang kan vara starkare än klass och kompetens... och att beröm ger energi... ”Catch me doing something right”...
Färgstarka Susanne skapade en intensiv och enerigsprakande kväll... mitt i lilla Ulricehamn... en vanlig sketen gråväderstisdag!

lördag 3 november 2012

Naturfotofestivalen 2012



Idag har jag varit på Natur 2012 i Vårgårda. Det var 30-årsjubileum för naturfotofestivalen i år. Främsta anledningen till resan var att jag lockades av det 3x50 minuter långa seminariet i Adobe Lightroom 4 med Patrik Larsson. Ett litet skrap på ytan blev det... men mycket värdefullt att få en visuell känsla för programmet.
Naturligtvis blev det också tid att besöka leverantörsmontrarna i mässhallen och den stora bildutställningen. Det som är slående vad gäller bilder på papper är att fotoutskrifterna förbättras år från år. Vårgårda Fotoklubbs jubileumsutställning uppvisade mycket fin utskriftskvalitet.
Under min rundvandring bland bilder och montrar träffade jag flera kända ansikten och fick tillfälle att lyssna på lite "recensioner".
Som final på Vårgårdadagen fick jag uppleva en fantastisk bildshow av den norske naturfotorafen Roy Mangersnes. Programmet hade titeln "Från vinter i Norge till arktiskt ljus" och handlade om fotografens vintrar i hemlandet och om den fascinerande naturen på Svalbard. MAGNIFIKT!!!
En riktig heldag i naturfotografins tecken...

söndag 28 oktober 2012

20 % bild – 80 % ljud


Naturfilmaren Ingemar Lind gästade Folkets hus i Ulricehamn idag. Och jag satt i publiken. 

Ingemar berättade bland annat att hans filmer består av 20 procent bild och 80 procent ljud... att naturens ljud är grunden i hans filmer...

I myskoxens rike med underrubriken Urtidsdjur utan framtidshopp berättar Ingemar om hur illa vi människor beter oss mot naturen och mot detta sällsamma djur som funnits i 15 miljoner år men nu står på randen till utrotning.

Filmen var mycket stark... ... en scen där en helikopter driver den lilla svenska hjorden runt, runt för att skjuta en bedövningspil i tjuren väckte ett starkt obehag... ja, en krampaktig vrede... och jag kunde höra samma reaktioner runtomkring mig i publiken... och slutet på historien gjorde mig tårögd...

Ingemars filmer har oftast dykt upp på SVT... och det skulle förvåna om inte denna också gör det så småningom. I så fall: SE DEN! Den är ett välgjort och viktigt inlägg i naturvårdsdebatten (den debatt som finns kvar). Filmen är ett ovärderligt dokument grundat på många, många år av kunskapssamlande och med en filmteknik som bygger på tålamod och iakttagelseförmåga. Filmen bjuder också på unika och sköna bilder från vår svenska fjällnatur. 20 procent bild och 80 procent ljud – en kombination som ger stort utrymme för reflektion...

Jönsson, Boger och Rosenberg



Sidensvansarna svirrar högljutt från rymden. Höstsolen gassar. Ingrid Marie hänger djupfrysta på apeln. Själv sitter jag, kall om rumpan, på kökstrappan med en stor kopp välbryggt Festivita och ett par skinkmackor(!).
Har just varit hos Ove Jönsson i Rölle – Ariadne Antikvariat och inhandlat två klassiker. Den ena är Gustaf Bogers "Ulricehamns krönika", tryckt på Ulricehamns Tidnings Tryckeri 1951. Spontanköp – kunde inte motstå den. Den andra Erik Rosenbergs "Oset och Kvismaren", andra upplagan från 1934. Båda är tryckta med klassiskt högtryck, trådbundna med tunna pappärmar.
Det var främst Oset och Kvismaren som jag var ute efter. Den är en del av förberedelserna inför en vårexkursion till Närke.
Oset och Kvismaren är en av de böcker som jag läste i tonåren när fågelintresset behövde näring. Men jag har bara snuddat vid platserna i verkligheten. Nu skall jag läsa upp mig på ämnet och till våren skall vi finkamma området med lokal guide...

– – – – –

Ariadne ligger inne med cirka 40.000 titlar varav cirka 20.000 går att söka på deras hemsida på nätet. Spännande tycker jag!

Länk till Ariadne antikvariat:

lördag 27 oktober 2012

Frysta mockakakor

Idag har jag samlat mockakakor, eller nötkakor, på åkrarna här utanför. Lämningarna efter kossorna som betat hela sensommaren blir värdefullt jordförbättringsmedel till trädgårdslandet. Hade tänkt att samla upp ett par lass tidigare i höst men allt regnande har gjort det omöjligt.
Nu när kakorna låg frusna var det överraskande smidigt att bara lyfta dom med grepen... som en bagare som drar en brödkaka ur ugnen... eller som en pizza... fast frusen...
Skitbra!

torsdag 25 oktober 2012

Tema: Journalistikens framtid

I kväll har jag varit på Bäckängsgymnasiet i Borås och lyssnat till ett panelsamtal om journalistikens framtid... "Janne Josefsson, SVT och Andreas Ekström, Sydsvenskan samtalar med BT:s chefredredaktör Stefan Eklund..." stod det i påannonsen...

Ganska stor del av kvällen ägnades åt att lyssna på Janne Josefsson som ett i hyperstressat tempo svor och rabblade programtitlar som han jobbat under och alla "framgångar" han haft... Ganska mycket historia alltså... och glidande bort från ämnet... så det blev inte så mycket över för att utveckla kvällens tema...

Möjligen att Andreas Ekström berörde något viktigt när han fick lite utrymme för att berätta om sin blogg som han startade 2005 under namnet "hemliga pappan". Där tog han upp det intressanta faktum att "var och en kan publicera sig själv" ...och berättade om hur intressanta samtal med bloggföljarna uppstod. Samtidigt som han också förtydligade att "man måste upptäcka för att förstå". Här berördes också hur möjligheten för läsarna att vara med och forma och styra innehållet blivit allt mera viktigt för att hålla läsintresset vid liv (gäller även tv där tittarna kan styra hur programmen skall bli).

Janne Josefsson hade ett tillspetsat inlägg där han påpekade att "Jorunalistiken är ett skrå med makt". "Allt präglas av media". "Det är bra med konkurrens". Och att "journalister är inte demokratiskt valda"...

Han berörde också det faktum att de som skall granskas finner på allt hårdare metoder för att "strypa" information. Till exempel genom att förbjuda anställda långt ner i företagsorganisationer att prata med journalister.

Frågestunden på slutet blev några få minuter... och i periferin av det komplexa temat...

Inte blev väl jag heller så väldigt mycket klokare av denna sittning. Fast jag fick ju se (och höra) Janne Josefsson live! Men han såg nog inte mig...

Så därför: Jag har min blogg och det är ett sätt för mej att jobba vidare med att upptäcka för att förstå... och då får jag också vara min egen ansvarige utgivare... för det saknas ju på de flesta forum på nätet... minsann... för den uppgiften har inte Google tagit på sig... eller...?

På vägen hem från Borås möts jag av det första snöfallet... ljuset från mina strålkastare reflekteras i kaskader av höstlöv och snö... allt blir som ett virrvarr framför mig... precis som en spegelbild av tankarna i mitt huvud... det mediala flödet, mångfalden, riktningarna....

söndag 21 oktober 2012

Allé och buffé


Idag har jag, tillsammans med en vän, njutit en fantastisk höstbuffé på Hofsnäs herrgård. Sjuhäradskött, potatisgratäng, Ceasarsallad, kantarelltoast, citronglaserade rotfrukter, chili-/limekryddad laxfilé, hembakt bröd, krämiga ostar...
Å så dessert och kaffe efteråt.
Kan rekommenderas för den som vill njuta av lokalproducerat i herrgårdsmiljö efter en frisk höstpromenad på det vackra Hoffanäset!

måndag 15 oktober 2012

På ön på Ö i ösregn





Den gångna helgen och måndag har jag, tillsammans med vännerna Ingvar och Per, varit på Öland för att höstskåda flyttfågel. Trots ett miserabelt väder med massor av regn, hård vind och åskbyar lyckades vi samla ihop 84 arter under de tre dagarna. Inte illa tycker jag. Allt möjligt från kungsfåglar till havsörnar... enorma flockar av vitkindade gäss... skapligt mycke bläsgås... tordmule och sillgrissla... dvärgmås och kustsnäppa...
– Och som jag sovit! Det var länge sedan jag känt mig så utvilad, trots att vi knallade upp klockan 06 varenda morron...
Fast nu när jag skriver detta är det lite svårt att hålla ögonen öppna... gäsp...

torsdag 11 oktober 2012

Autumn path

Detta inlägg är det fyrahundrade (400) sedan jag startade bloggen i början av januari 2010.