tisdag 29 mars 2022
Fri passage
Idag har jag, tillsammans med vännen Jan, ordnat fri passage till fågeltornet i Ruggebo. Detta som en återkommande del av underhållet. Stigen till tornet löper genom ett lövskogsparti mestadels bestående av grova askar. Samtliga dessa träd har kraftiga angrepp av askskottsjuka vilket gör att grenar och rotsystem dör. Askarna faller den ena efter den andra.
Positivt är att det blir en stor mängd död ved i detta område. Där trivs vedlevande insekter och hackspettar fint. Negativt är att vi titt som tätt måste dit med sågen för att ordna framkomlighet. Men det positiva överväger. Och ett arbetspass tillsammans är också på plussidan.
Idag har vi dessutom gjort en liten röjning kring tornet. Friställt en fin bukett av rönnar, en vacker björkstam och en liten ek. Samtidigt blottlade vi en del av den gamla strandlinjens stenblock. Det som var strandlinje innan sjösänkningarna på 1800-talet.
Förutom arbetspasset blev det också tid för fika och en stunds skådande från tornets topp.
Mycket vigg idag och krickor. Skäggdoppingarna kurtiserade och ett par tranor flög förbi på nära håll... Ungefär så en tisdagsförmiddag i sjökanten.
Relaterade länkar:
https://sunebroman.blogspot.com/2014/11/gubbar-pa-kubbar.html
https://sunebroman.blogspot.com/2015/12/gubbar-i-ruggebo.html
https://sunebroman.blogspot.com/2017/09/satt-pa-det-hala.html
lördag 26 mars 2022
Lördagkvällens estradör
Igår kväll, just vid solnedgången, spelade en sparvuggla uppe i Intagskullen. Ett mycket glädjande budskap. Det är många år sedan jag hörde sparvuggla här. Senaste observationen var i oktober 2018 då en sparvuggla dunsade emot en ruta i köksfönstret. Men då var det höst. Nu är det vår och det ger hopp om att kanske till och med få en häckning i någon av de holkar som jag satt upp just för sparvuggla. Dessa holkar gillas också av ekorre, men jag hoppas att någon skall vara ledig.
Denna kväll gick jag åter upp till Intaget. För att kolla om den lilla ugglan också i kväll skulle sända ut sin ”tidssignal”.
Det blev inget sparvugglespel. Det blev mera av ”koltrastarnas kväll”. Med en trast i varje väderstreck som avlöste varander i växelsång. När jag senare vände hem hade kylan lagt sig över nejden. Trots kyla och skymning lät en trädkrypare höra sin sirliga lilla melodislinga högt uppe i en av de stora ekarna. Kall men fin marskväll...
fredag 25 mars 2022
torsdag 24 mars 2022
Vårens första vita sippor
Redan i tisdags hade de första vitsipporna slagit ut här i backarna. Idag vilade jag en stund inför den uppenbarelsen...
onsdag 23 mars 2022
måndag 21 mars 2022
söndag 20 mars 2022
fredag 18 mars 2022
onsdag 16 mars 2022
Museidag #3
torsdag 10 mars 2022
Röjstart
Igår startade jag lövröjningen i ängsbackarna. Och har fortsatt idag. Första delen är, som bilden visar, på den västra sidan av vindskyddet.
Det har varit kalla nätter sedan en tid tillbaka. Där för har lövet fått vila till eftermiddagarna när solen lösgjort det från den frusna marken.
Förmiddagarna har jag ägnat åt att stapla ved. Bra med variation i arbetet både för kroppen och knoppen...
Det har varit kalla nätter sedan en tid tillbaka. Där för har lövet fått vila till eftermiddagarna när solen lösgjort det från den frusna marken.
Förmiddagarna har jag ägnat åt att stapla ved. Bra med variation i arbetet både för kroppen och knoppen...
söndag 6 mars 2022
lördag 5 mars 2022
Mera stolpar
Vid vinterns gallring i Intagskullen blev det några fina ekstammar med mycket kärna. Jag hade inte råd att göra ved av dom.
Idag har Jakob provat hantverket att klyva fram stolpar. Det blev premiär för honom.
Riktigt fina stolpar – spetsade och barkade.
Nu får dom stå och torka utomhus fram till mitten av juni och sedan under tak ett par år innan det är dags att sätta dom jorden.
Ju längre tid de får torka desto mera hållbara mot tidens tand.
Läs mer om ekstolpar i min tappning:
https://sunebroman.blogspot.com/2015/02/in-i-evigheten.html
https://sunebroman.blogspot.com/2018/02/stolpar-av-kluven-ek.html
torsdag 3 mars 2022
onsdag 2 mars 2022
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)