tisdag 14 april 2020

Färdigröjt












Årets röjning är i huvudsak avslutad! Och resultatet är verkligen superfint! Jag är sååå nöjd! Det känns helt fantastiskt… att det även detta, nådens år 2020 har gått att genomföra projektet.
Att allt gått i lås är tack vare värdefull hjälp och support vid strategiskt rätta tidpunkter. Med strategiskt rätta tidpunkter menas tillfällen då vädret varit gynnsamt och att det för mig funnits tid för några timmars välbehövlig vila mellan passen.
Hjälpetimmarna har varit cirka 50. Totalt omfattar arealen cirka 1,4 hektar. Det vill säga 14.000 kvadratmeter. Det har tagit cirka 110 mantimmar för hela jobbet. Det betyder i sin tur drygt 127 kvadratmeter räfsad ängsmark per timme. Då ingår ställtid, lastning, körning till kompost och eldning. I år har merparten av löv och mossa körts till den numera smått gigantiska lövkomposten. Vid en grov uppskattnig av årets volym komposterat löv landar jag på cirka 30 kubikmeter. Endast i Sorgedalen, som omfattar 0,5 hekar, har allt lövet eldats. Där har också i samband med löveldning gjorts en del mossbränning.
Nu vilar ängarna under vårsolen. I väntan på stilla vårregn och värme. De första örterna har redan slagit ut… blåsippa, gulsippa, vårlök, vitsippa, kabbleka… gullvivor är på gång och i skyddade lägen blommar just nu lundstarr och knippfryle… hägg och hassel har svullna knoppar… men hålls lite tillbaka av kyliga nätter.

Det känns bra att våren smyger sig på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar