tisdag 16 juli 2024

Lillstugans holkverkstad







I början av 2000-talet byggde min morbror Manne två gedigna uggleholkar ämnade att sättas upp här i Skog. Efter några år hade de gjort sitt. Bakstyckena hade murknat och holkarna föll till marken. Först den ena. Sen den andra.

Under hösten 2020 restaurerade jag den ena. Den var till stora delar i hyfsat skick. Det räckte att byta bakstycket, bottnen och ytterligare ett par brädor. Och så fick den lite målarfärg. Sedan oktober 2020 sitter den nu på sin ursprungliga plats i en ek uppe i Intagskullen.
Genom åren har den varit hem för både knipor, ekorrar och kattugglor.

Den andra ”Manne-holken” var utom räddning. Plåttaket hade rostat sönder. Bakstycket var i stort sett helt borta. Resterna av det som en gång varit en prima holk blev stående under tak i ett par år. Min tanke har under tiden varit att använda den som mall för att göra en kopia.

I går och idag gick startskottet för det projektet. Jakob och jag plockade fram några brädor av rätt dimension. Måttade, sågade och skruvade. Vi förberedde material till tre stycken. En är färdig, nästa är på gång, den tredje väntar på sin tur.

Ett bra projekt under regniga dagar. Med välbehövlig vila från lie och räfsa.

Relaterade länkar:
https://sunebroman.blogspot.com/2010/05/foten-i-algskit-och-goken-han-gol.html
https://sunebroman.blogspot.com/2011/05/forsommardag.html
https://sunebroman.blogspot.com/2020/10/holkrenovering.html
https://sunebroman.blogspot.com/2020/10/inflyttningsklart.html