måndag 27 mars 2023

Fäll upp kragen – stå pall






I helgen färdades jag på vägarna i Skaraborg. På hemväg från Lidköping i går gjorde jag stopp vid Stora Bjurum och Trandansen. Väl ute ur bilen fick jag smaka på en riktig smocka… en rak nordlig isande vind. Det blev att fälla upp kragen och ställa sig i lä.

Utmed Naturumets södra sida var det trots allt ganska behagligt. Från den positionen ”avkodades” ett stort antal fåglar. Stjärtand, bläsand, kricka, brunand, bläsgås och många fler… och tranor naturligtvis. Cirka 3 200 hade räknats.

I morse vaknade jag vid fyratiden. Var uppe en liten sväng för ett trängande behov. Kikade på termometern… minus 9 grader!!!

Uppladdningen för att köra igång fagningen i ängarna kommer av sig gång på gång. Det gäller att hitta på jobb som trots vädret ändå går att utföra. Förmiddagen i dag har jag ägnat åt att stapla ved. Äntligen är ”knabbarna” uppfloade. Tidsödande både att hugga och att stapla. Men nu är det gjort… i en uppfälld krage!!!

Dagsmejan smälte efterhand bort snön där där solen kom åt. Jag kunde köra bort några lövhögar som räfsades ihop i förra veckan. Under arbete med veden hörde jag vårens första sädesärla. Två gånger hörde jag den… men jag kunde inte upptäcka den. Årets första stare här i Skog, däremot… den både hördes och syntes. I högsta almens topp anmälde den sin ankomst! Välkommen, ropade jag till svar. Under almarna hade också de allra första blåsipporna kommit upp. De har trotsat både snö och kyla… visst hängde de lite med huvudena men manade ändå till optimism!

Väderleksrapporterna spår mera regn, snö, snöblandat. Kylan tycks hålla i sig så långt prognoserna når. Polarvindar på gång… fäll upp kragen – stå pall!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar