lördag 18 november 2017

Ett glas rött till kvällen

Under sommaren och tidiga hösten plockade jag en del örter att torka till vinterns behov av smakfulla och hälsobringande drycker.
Nu är den tiden då det är dags att börja tulla på förrådet. Ett favoritte som jag druckit några gånger nu är en blandning av salvia och lindblomma.
Jag blandar de torkade bladen, hälften av varje, och brygger en dryg liter. På kvällen kan jag dricka varmt med lite honung. Då är det ingen speciell karaktär på färgen. Lite blek-grå-grön som vilket örtte som helst.
Det som blir kvar låter jag stå över natten.
När jag silar ifrån bladen har drycken antagit en vackert röd färg. Och smaken är starkare.
Jag dricker gärna teet kallt. Eller späder det med hälften vatten och har som måltidsdryck.
När jag läser om salvia lär jag att ”avkok på salvia ger platt mage”. Löftesrikt! Men undrar om jag har plockat tillräckligt...

SALVIA är också antiinflammatoriskt, sammandragande, kraftfullt antiseptiskt, spasmodisk, bekämpar virus och bakterier, erbjuder stora mängder av A- och C-vitamin, stärker immunförsvaret, lindrar andnings- och matsmältnigsproblem, håller koll på blodsockernivåerna... Ja, detta och ännu mer kan salvian ge.
LINDBLOMMA å sin sida förbättrar blodcirkulationen i kärlen.
Lindblomste har länge använts vid förkylningar och feber för att stödja kroppens egna processer.
I en Amerikansk studie gav man lindblomste till förkylda barn och såg att det i många fall gav bättre resultat än att behandla med antibiotika. Den eteriska oljan i lindblommorna verkar rogivande och är perfekt i ett te om man har lite svårt att sova...

2 kommentarer:

  1. Tror minsann att du är en "klok gubbe" på flera sätt ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag gör ett tillägg i listan över hedersamma utnämningar... :)

      Radera