fredag 19 maj 2023
Nockplåten målad
Flera månader har gått sedan det stora arbetet med renoveringen av källargrunden avslutades. Mycket har kommit emellan och det fortsatta arbete skjutits på framtiden. Den mörka årstiden har mest bestått av släktforskning och vila. Det har också varit arbete med ved och buskar, lövröjning i ängarna och nu senast kultivering av potatis- och grönsaksland.
De senaste dagarna har jag försiktigt närmat mig källarprojektet. Funderat en del på hur det skall fortskrida. En första insats gjorde jag idag då nockplåten fick en behandling som den länge blivit missunnad. Nockplåten är hemmagjord av galvaniserad plåt. Men den mesta av galvaniseringen har genom åren eroderat. I stort sett hela plåten har blivit rostig.
Eftersom teglet fortfarande ligger nedplockat i pallkragar gick det nu smidigt att komma åt nocken. Tegelribborna är förvånande friska efter många årtionden under de löst liggande lertegelpannorna.
Ribborna är i det mesta i så bra skick att de håller att klättra på.
Plåten är nu stålborstad och handslipad med sandpapper. All rost är inte borta men efter ett par energidränerande timmar lämnade jag godkänt för övermålning.
Målningen gjorde jag med min egen hemmablandade järnmönja enligt samma formula som när jag målade taket på stugan 2013.
Järnmönjan är järnoxid, hematit, som utvinns ur röd jord från Spanien. Receptet är ett kilo järnmönjepulver till en liter kokt linolja. Börja med hälften av oljan och rör till en färggröt. När gröten är slät fylls resten av oljan på och röres sedan till en slät färg. Roligt, enkelt och naturligt. Och sedan kan man kladda hur som helst! Om man får färg på händerna är det bara att tvätta med linoljesåpa och ljummet vatten. Penslarna förvaras stående i rå linolja tills nästa gång de skall användas.
Relaterad länk:
https://sunebroman.blogspot.com/2013/09/bokslut-over-malarsommaren-2013.html
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar