lördag 15 maj 2010

Försommarlördag!


Nässelkål!!! Så fantastiskt gott det blev!!!
Fyra matskedar smält smör, sex matskedar vetemjöl, ca 1,5 liter vatten, 3 buljongtärningar (veg), 300 gram hackade nässlor (våtvikt efter förvällning eller ca 3 liter färska), 1 krm vitpeppar, 1 dl klippt gräslök. Några "ecoägg" med vacker gula. Salta med flingsalt på äggen när de ligger i soppan.
Till: Grovt knäckebröd och ost eller salamikorv.
Dricka: Flädersaft 2009 i "nya" glas från dagens loppmarknad!
Efterrätt: Våfflor efter lånat recept från "bästa Lena" serverade med vispgrädde och hallonsylt. Kaffe.

6 billiga men goda våfflor:
3 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 ägg
75 gram smält margarin
1/2 tsk bakpulver
1 tsk strösocker
1/2 tsk vanillinsocker (för den goda doften)
en nypa salt. Rör ned mjöl i mjölk. Tillsätt sedan allt det övriga. Våfflorna ska serveras direkt från järnet.
Önskas mera våfflor – dubbla allt i satsen utom ägget, det räcker med ett.

Ett vanligare namn på nässelkål är nässelsoppa. Jag tycker att nässelkål är ett vackrare namn.

Idag har jag sett de första tornseglarna och en aurorafjäril (Anthocharis cardamines) här i Skog. Aurorafjärilen har vita vingar med orange fläckar på framvingarna. Färger som går igen i dagens maträtt! Aurorafjäriljen lägger sina ägg på korsblommiga örter som ängs- eller bäckbräsma och jag vet att de växer här.

Nu är det försommar!

1 kommentar:

  1. Det var väldigt gott! Måste plocka nässlor så snart som möjligt...

    //Martin

    SvaraRadera