tisdag 14 februari 2023

Murkna björkar på fall


Det har förflutit några dagar här i Skog som varit fyllda av roliga och viktiga arbeten.
Idag har jag haft hjälp av Lennart att fälla två riktigt gamla björkar. Så gamla att de sedan länge borde varit nedtagna. Hus-nära som dom stått. Båda var rejält angripna av röta. Jag har väl tittat åt deras håll då och då… och tänkt att dom där borde nog fällas kontrollerat innan någon stormvind tar hand om den sysslan. En av björkarna stod dessutom så nära ladugården att ett fall hade kunnat knäcka hela taket. Döm om min lättnad när trädet äntligen låg på marken. Övre delen var i stort sett helt genomrutten. Perforerad med ett flertal hackspetthål och dessutom rejält angripen av sprängticka. Sådana skador kan anas från marken men framkallade närmast en chock att få betrakta på nära håll. Det hade kunnat gå riktigt illa!
Den andra björken inte fullt lika angripen men på god väg att bli. De allra mest angripna stamdelarna körde vi upp till skogen och deponerade som ”insektsved” på en solig plats. Till deponin lade vi också en gammal ekstam som föll i vintras.
Förutom björkarna tog vi ner en ek som ligger bra till att bli en del av innertaket i jordkällaren som är under restaurering. En rak och tillräckligt lång och kraftig stam som med en del bearbetning kan bli riktigt bra till sitt tänkta ändamål – en längsgående åsbjälke.
Tidigare i veckan… ja, det var faktiskt i går, tog jag upp mina pelargoner ur vinteridet. Gav dom ny jord och vattnade upp rejält. Det gäller att börja i tid med pelargoner om de skall komma i blomning till försommaren.
I går började jag också lägga grunden till årets rishög nummer fyra. Den högen skall bland annat byggas av finriset från dagens fällda träd. Det lär också bli ytterligare påspädning i vedhögen. I lördags i förra veckan var jag helt i kapp med kapning och klyvning av röjningsved från både söder och norr. Bra att vara i fas!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar