tisdag 15 november 2022

Jordkällaren restaureras







Häromdagen hade jag hjälp att plocka av teglet från jordkällartaket. Det var den första och nödvändiga åtgärden inför den stundande och mera omfattande restaureringen. Idag har det arbetet startat. Det kan nog sägas vara i ”grevens tid”. Att vänta skulle utan tvekan leda till ännu större förfall. Och som till sist sannolikt gjort att källaren slutat som ruin.
De mest synliga och akuta skadorna att reparera är murarna kring dörröppningen. Där har stenvandringen pågått under lång tid. Invändigt har det också börjat läcka på ett par ställen och den bakomvarande fyllnadsjorden har börjat rinna in på källargolvet. Dörrkarmarna har bågnat. Dörrarna har inte gått att stänga. Inte heller öppna. (Två dörrar!). Innertaket har rasat in. Det sedan den bärande mittbjälken skadats av röta. Överbyggnaden, yttertaket, har dock hållit tätt. Och det är mycket tack vare det som det övriga trots allt klarat sig så hyfsat bra som det har. Den bärande konstruktionen har dock förflyttats och tappat kontakten med sina stödpunkter.
En stor del av förfallet har pågått och varit synligt under flera år. Det har dock varit andra tunga projekt av liknande slag som fått förtur. Men nu blir det äntligen av!

Relaterad länk:
https://sunebroman.blogspot.com/2022/11/avtackning.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar