torsdag 30 september 2021

Sista dagenTorsdagen den 30 september 1976 stämplades det sista brevet i Tvärred. Idag är det 45 år sedan. Postkontoret stängdes den 1 oktober. Från den dagen startade lantbrevbärarna sina turer från Ulricehamn.
I boken ”Tvärred förr och nu” (Tvärreds hembydsförening 1988, sida 267–270) finns att läsa om postens ”uppgång och fall”. Där kan man läsa att den första poststationen inrättades i Tvärred i januari 1875. Belägen i Stavared Norrgård 3. Posten flyttade sedan, år 1921, till Folkesred.
Innan lantbrevbäringen startade fick postabonnenterna hämta posten på poststationen. Det kunde ske med bud från byarna eller med barnen när de gick från skolan. Vissa gårdar slog sig samman och anställde en posthämtare.
När lantbrevbäringen startade 1925 utdelades post varannan dag.
Från den 1 mars 1938 beslutade Generalpoststyrelsen att post med lantbrevbärare skulle utdelas varje vardag.
Som den sjätte och siste i raden av poststationsföreståndare i Tvärred tjänstgjorde John ”Spänst” Svensson. Han hade tjänsten från 1965–1976.
De två sista lantbrevbärarna som utgick från Tvärred var Nils ”Nils på Gärsbo” Larsson och Martin ”Posta-Martin” Josefsson.
På den tiden – vi pratar 1970-tal – samlade jag frimärken. En period hade jag dille på att köpa nyutgåvor. Det gjorde jag direkt av Posta-Martin. Han hade koll på när det var nya märken på gång.
För att kröna mitt samlande blev det naturligt att också beställa sistadagsstämplar. Sistadagsstämpeln var ett samlarområde som hade sin ”storhetstid” när postkontoren lades ner på löpande band.
Idag har både frimärken och sistadagsstämplar mest ett ”känslovärde”.
När maskinsortering av post började införas kom också postnumren. Till att börja med hade Tvärred nummer 52013. Efter en tid blev det ändrat och adressen blev ”Tvärred, 52300 Ulricehamn”. Ytterligare några år gick och just nu är det ”52394 Tvärred” som gäller.
Med kännedom om postkontorets förestående nedläggning gjorde jag, lördagen den 18 september, ett besök med min kamera för att skapa ett tidsdokument.
Det är först nu, 45 år senare, som denna dokumentation når en större publik.
Den här morgonen var dagen före riksdagsvalet. På poststationen arbetade John Svensson, Nils Larsson och Ragnar ”Ragnar i Hult” Karlsson.

Flera händelser samma år – 1976
När jag ändå är i farten att skriva om en händelse år 1976 tar jag tillfället i akt att uppdatera minnet kring ytterligare markörer i tiden:
31 januari: Jordens befolkning når 4 miljarder.
18 februari: Ett oljebälte vid Ölands norra udde dödar tiotusentals alfåglar.
14 mars: Ingemar Stenmark vinner världscupen i alpin skidåkning för första gången.
1 april: Apple Computer startas av Steva Jobs och Steve Wozniak
19 juni: Kungen och Silvia gifter sig.
1 juli: Pensionsäldern sänks från 67 till 65 år den 1 juli, efter ett riksdagsbeslut 1974, och rörlig pensionålder införs.
3 juli: Björn Borg vinner som förste svensk herrsingeln i Wimbledonmästerskapen.
16 augusti – min födelsedag: Abba släpper en singel med låten Dancing Queen. (Som tidigare spelats på Silvia och Kungens bröllop.)
19 september: Socialdemokraterna förlorar valet efter 40 år vid makten. Det bildas en borgerlig trepartiregering och Thorbjörn Fälldin blir statsminister.
30 september: Sista dagen då brev stämplades på Tvärreds poststation.

Bild 1: Sista dagen som det stämplades brev i Tvärred.
Bild 2: Poststationsföreståndare John Svensson på sin post.
Bild 3: Nils Larsson sorterar inför dagens brevbärarrunda.
Bild 4: Ragnar Karlsson
Bild 5: John Svensson
Bild 6: John Svensson
Bild 7: ”Postmästaren” har lämnat sin post.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar