måndag 2 januari 2012

My first camera – 50 years!


Min första kamera

Detta är min första kamera. En Agfa Isoly Junior. Jag fick den 1962.
Så det blir 50-årsjubileum i år.
Kameran ger 16 negativ i format 4x4 cm på 120 film. Linsen är så kallad menisk (menisken – är lika tjock överallt, är varken samlingslins eller spridningslins). Kameran har två bländare och inbyggd försättslins för fotografering från fyra ned till två meter. Endast en slutartid. Det finns ingen spärr mot dubbexponering men i ett litet fönster syns en röd varningsmarkering efter första exponeringen. Kameran är utrustad med stativgänga och blixtsko. På bilden nedan syns parallaxfelet tydligt. Ett vanligt fenomen på bilder tagna med kameror där sökare och objektiv "ser" olika saker.


Saab 93 De Luxe. Fotot taget med Agfakameran 1963

Denna bild är tagen sommaren 1963 på Getaryggen söder om Kinnared och det är morsan och farsan som poserar. Saaben är en 93 De Luxe från 1957 med 3-cylindrig tvåtaktsmotor som gav 33 hästkrafter vid 4200 varv. Framhjulsdriven. Ljusgrön. Med delad framruta och sådana där fräcka körriktningsvisare som med ett kluckande ljud fälldes ut ur dörrstolpen. Dörrarna är hängda i bakkant. Inga säkerhetsbälten.
Trollhättemopeden – ett frihetsinstrument! Innan bilar blev ett stort problem. Det bästa finns i det förflutna! Nu i konkurs!
– Tack för att vi fick se lite mer av världen!

1 kommentar: