söndag 13 november 2011
Femtimmarslamm och frukt
I helgen har vi haft återträff med Rumänien-gänget, Jennie, Ulf, Per och Ingvar, från midsommarresan till Botiza. Vi kollade på 1000 bilder och repeterade en stor del av nyvunna botaniska kunskaper.
I halvleksvilan gjorde vi fest på Per och Ingvars femtimmarslamm. Det är en Jamie Oliver-inspirerad allt-i-ugnen-rätt.
Grymt matigt, festligt och gott!
Per-Ingvars femtimmarslamm
6 portioner
DETTA BRHÖVER DU:
En lammstek, stor, med eller utan ben
olivolja
salt och svartpeppar, nymalen
några tjocka skivor bacon
3 rödlökar, skalade
några vitlöksklyftor
örtkryddor (färska), timjan, rosmarin, lagerblad, två rejäla nävar
4–6 potatisar, fasta, skurna i klyftor
1 stor rotselleri, skalad och skuren i bitar
6–8 morötter, skalade och skurna i bitar
3–5 svartrötter
3–4 palsternackor, skalade och skurna i bitar
75 cl vitt vin
75 cl vatten
ugnsfolie
1) Värm ugnen till 170 grader.
2) Tvätta, skala och skär potatis, lök och rotsaker i stora bitar.
3) Dela bacon i bitar och fräs i en stekpanna.
4) Lägg lammsteken i en långpanna (såga av benet om det inte får plats). Stick i den med en kniv och stoppa in halvor av de skalade vitlöksklyftorna.
5) Släng i alla rotsaksbitarna, potatisen, löken och det frästa baconet runt steken. Strö över de hackade örterna. Häll på vinet och lika mycket vatten. Salta och peppra grönsaker och vätskan.
6) Täck över med folie. Stek i ugnen i 5 timmar.
7) Provsmaka buljongen ett par gånger under stektiden och krydda med salt och peppar om det behövs.
8) Servera direkt ur långpannan. Skär stora bitar av köttet, sleva upp grönsaker och servera med ett gott grovbröd som kan suga upp såsen.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar