torsdag 18 maj 2017

Potatisen jordad

Äntligen kom sättpotatisen i jorden. Det har suttit långt inne. Kyla och semester (!) har kommit emellan. I år blev det rekordsent för knölarna. Förra året satte jag potatis den 12 maj, 2015 den 15 maj och 2014 den 17 maj. Men det är ju, trots allt, i samma härad. Och det är knappast någon idé att ha potatis liggande i kall jord.
Inalles 162 potatisar fördelat på sex olika sorter ligger nu och väntar på väta och värme. De sex sorterna är Rocket, Blå mandel, King Edward, Red Emmalie, Amandine och Asterix. Om varje knöl ger femfalt igen lär det bli 648 att äta och 162 att sätta nästa år. Vid fyra potatisar per portion blir det 162 portioner. Alltså tre portioner i veckan i 52 veckor.

Ja, det går att räkna på många sätt... det bästa med egen potatis är att kunna gå direkt ut i potatislandet och ta upp det som behövs. Mer närproducerat går inte att få. Och dessutom är det inte adderat vare sig konstgödning eller besprutning... Välsigne den hemodlade knölen och fräls den från bladmögel, brunröta och nematoder... Amen!

1 kommentar:

  1. Den här texten måste jag vidarebefordra till min man, som ser till att vi har egen potatis året runt. Har dock aldrig hört honom göra några beräkningar. Men så får vi ofta mer än vi kan göra åt!

    SvaraRadera