fredag 30 augusti 2024

måndag 26 augusti 2024

fredag 16 augusti 2024

70-gränsen passerad!


MORGON

MIDDAG

KVÄLL  

























Min far och mor – Kalle och Maud gifte sig i mitten av juli 1951. Jag vet att min mor hade önskat sig flera barn än det enda som dom fick. Det har bland annat min faster Anna-Lisa berättat. Och högt på önskelistan stod en tös. Kanske hade de ”arbetat” på flerbarnsprojketet från första dagen sommaren -51. Tiden började ”rinna ut”. Min mor närmade sig fyrtio vilket hon också passade på att fylla en och en halv månad innan jag kom till världen.
Flera var de i vänkretsen och släkten som berättade för den blivande modern hur jobbigt det hade varit att föda barn. Jag vet inte vad morsan tänkte om det just då.
Fullt medvetandegjord om den outhärdliga smärta som skulle bli följden av att föda skred hon så till verket. På sjukstugan i Ulricehamn kvällen den 16 augusti klockan 21.30 värkte hon fram ett välskapt gossebarn; 4,4 kilo och 55 centimeter.

Kommentaren som hon fällde efter att allt var över var: ”Dä va inte nô svårt… dä geck så lätt så…”.
– Tji fick alla sibyllor!

70-årsdagen
Årets födelsedag anträddes som alla födelsedagar på senare år (och många andra dagar) med morrondopp i Haganäs. Att bada i sjön är en av mina verkliga passioner. Det blir bad mest året om. Så länge bryggorna ligger i sjön är det naturbad som gäller. Under höst, vinter och vår blir det bastu och kallbad i Ulricehamns Kallbadhus.

Att bada naturbad och kallbad är att återfödas. Och det passade ju extra bra nu när det var dags att växla från 69 till 70. Det är vardagslyx med bad, och som det står på Kallabadhusföreningens badkort: ”Man ångrar aldrig ett bad”.

Under förmiddagen denna min sjuttionde födelsedag fick jag besök av de ”tre vise männen”. Vännerna från 1970-talet förgyllde min förmiddag med både tårta till kaffet och gulasch på älg från Småland till lunch.

Förmiddagen var höljd i regn och dimma men fram emot eftermiddagen klarnade det upp till önskeväder. Vi kunde sitta ute under en stjärnklar himmel ända i natten. Augustimånen lyste som en stor kräftlykta. Mångubben vakade över sällskapet, ängarna och husen. Stillheten i luften gjorde att stearinljusets låga höll sig lugn… nästan utan att fladdra! Smått magiskt!

Fredagskvällen förgylldes av sönerna som gräddade pizzor i den vedeldade ugnen så långt att alla blev proppmätta. Som dessert servarade jag glass från Kafé Sjöparken. Hemgjord sorbet och youghurtglass som smakade himmelskt.

En riktigt bra dag i Sune Bromans 70-åriga liv var så till ända.

Tacksam!

fredag 9 augusti 2024

Slutrapport från holkverkstaden




Titt som tätt infinner sig regniga dagar. De kan komma som en välsignelse. Dels därför att regnet ger återväxten i ängarna en kick. Det skall ju gärna finnas lite för kossorna att äta när efterbetesperioden är inne.
Dels därför att det är skönt att vila från kroppsligt arbete någon dag då och då. Och passa på att puffa påbörjade småprojekt i rätt riktning.

Nu är holkbyggarprojektet till ända. Igår slutmonterade vi holk nummer två och tre och fixade de sista detaljerna.

Som jag berättade i inlägget den 16 juli har vi använt morbror Mannes modell som förlaga. Han försedde sina byggen med plåttak vilket inspirerade att göra likadant. Efter lite rotande bland morfars gamla prylar lyckades vi hitta både plåtsaxar och bockverktyg. Detta öppnade möjligheten att testa plåthantverket i liten skala. Under plåten sitter ett innertak av trä.

Två av våra nybyggda holkar har denna typ av tak. Den tredje har ett trätak klätt med tjärpapp.

Fågelholkars svagaste delar är som oftast tak och bakstycke. För att skapa lite luft bakom holken har monterat ett par tunna impregnerade ribbor. Ribborna är tänkta att skapa lite distans mot holkträdets stam. Förhoppningen är att det skall förhindra att fukt samlas och att bakstycket därför tar slut i ”förtid”.

På framstyckets insida är monterat ett par klossar. Den övre i liv med ingångshålets underkant skall hindra att det blir en glipa i skarven mitt fram. En sådan glipa kan i olyckliga fall bli en fälla för fåglarna. Under den övre klossen är monterat ytterligare en kloss. Den skall tjäna som ”stege” att klättra på. Om det är knipa eller storskrake som väljer att flytta in är det viktigt att underlätta för ungarna att ta sig ut.

Holkarnas djup från hålets underkant är 33 centimeter. Bottnarnas inre kantmått 25x30 centimeter. Ingångshålens diameter 15 centimeter. Taklutning 15 grader.
Rensning av holkarna får ske genom ingångshålet.

Ytbehandlingen är gjord med en pigmenterad träolja av hög kvalitet.

Nu återstår att fylla på med spån så att det finns lite material att ”boa in sig” i. Och så naturligtvis att utse lämpliga träd för uppsättning.


Relaterade länkar:
https://sunebroman.blogspot.com/2010/05/foten-i-algskit-och-goken-han-gol.html
https://sunebroman.blogspot.com/2011/05/forsommardag.html
https://sunebroman.blogspot.com/2020/10/holkrenovering.html
https://sunebroman.blogspot.com/2020/10/inflyttningsklart.html

16 juli 2024:
https://sunebroman.blogspot.com/2024/07/lillstugans-holkverkstad.html