måndag 22 augusti 2022

Förarbete för efterbete #16

Så var det dags igen… för sextonde året. Idag har Sören och jag hjälpts åt att sätta upp elstängslet inför efterbetesperioden.
Återväxten i ängarna denna sensommar har varit svag. Sommarens växtlighet var dock ovanligt stark. Troligen drog gräs och örter all energi ur sina rötter när det växte som bäst. Till detta kommer också bristen på regn. Hittills i augusti har jag uppmätt 40 millimeter. Det mesta av detta har serverats som snabba och intensiva skurar. Svåra för marken att ta emot. Värme och torka som rått däremellan har nog tagit det mesta tillbaka till himmelen ganska omgående.

För traditionens och ordningens skull blir det ändå ett par kossor som får beta några veckor i ängar och på vall här i Skog. De får gå och skava. Göra finputs och fullända de estetiska värdena i kulturlandskapet. För även de magra åren betades ängarna efter slåtterperioden. Och det är ju utmagringen som är nyckeln till mångfalden i beteshagar och slåtterängar.

fredag 5 augusti 2022

Nordatlantisk touch


I juni 1998 var jag på resa till Färöarna och Island med familjen. Vi hyrde en liten buss här i Sverige, körde genom Danmark och åkte bilfärja till öarna i Nordatlanten. Först några dagar på Färöarna och sedan ett par veckor med rundresa på Island. Det var en spännande resa på dessa sagoöar. Med minnen som är outplånliga.
I början av juni skrev jag ett inlägg här på bloggen där jag berättade om hur jag vid en tidigare resa till Färöarna sett hur de odlade potatis.
Jag har nu kollat skörderesultatet efter min försöksodling på färöiskt tema. (Se länk nedan). Min slutsats är att det tagit väldigt lång tid för potatisen att växa till sig. Troligen blev det alldeles för tätt för plantan att bryta igenom rotfilten. Och i kombination med näringsfattighet och en alltför skuggig växtplats har det dröjt väldigt länge innan något alls fanns att hitta under torvorna. Från den 6 maj till idag… tre månader för tidigpotatisen Octa att visa något som var värt att koka. Men faktiskt väldigt jämna, fina och framförallt goda knölar. Och sexfaldig förökning får väl anses som godkänt. Även om storleken inte går att skryta med.
Häromdagen fick jag se ett extrapriserbjudande på lammfärs från Island. Grovmalen. Eftersom jag är förtjust i just lammfärs hamnade sju hekto fryst färs i min varukorg.
Idag har jag lagat middagsmat med Nordatlantisk touch: Lammfärsbiffar med råvara från sagornas ö och potatis odlad på färöiskt vis. Alltsammans kompletterat med kokta hemodlade rödbetor toppade med bondbönor, smält smör och lite flingsalt. Till detta en liten sallad på hackad rödbetsblast och strimlad squash.

Relaterad länk:
https://sunebroman.blogspot.com/2022/05/flagvelta-pa-forsok.html