onsdag 16 januari 2019

Med Roy till hembygden



Idag har jag gjort en upplevelseresa med vännen Roy till Småland. Resan gick bland annat till Villstad. Villstads kyrkby är ett sockencentrum vid den äldre Nissastigen klassat som riksintresse. Bilden nedan visar kyrkstallarna från tidigt 1800-tal. Roy konfirmerades i Villstads kyrka i början av 1950-talet. Han cyklade de tolv kilometrarna mellan hemmet och kyrkan under konfirmationstiden.
Vi besökte också gården Högsberg där Roy föddes. Det blev en intressant rundtur nära gränslandet mellan Småland och Halland. Huvudmålet för dagen var Bards träindustri. Anders Bard träprodukter tillverkar pallkragar och pallock för industrin och levererar till hela världen. De tillverkar även odlingskragar. Roy har vänner och bekanta sedan ungdomstiden som driver fabriken. Hos Bards fick vi en intressant guidning av produktionsledaren Simon som visade hela kedjan. Från virke in till kragar ut. Under flera år har Roy hämtat spillvirke hos Bard för att göra fågelholkar. Detta var också vårt huvudmål idag. En lastpall med holkbrädor ämnade att förädlas till bostäder.
Till sist blev det också ett besök hos Roys syster Alice dagen före hennes födelsedag. Middag och trivsamma samtal med minnen från uppväxttiden i bondesmåland på 1940–1950-tal.
Tack för en fantastisk resa i tid och rum!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar