onsdag 18 november 2015

Fladdermöss och vindkraft

Sedan 2009 arbetar Jens Rydell som konsult. Uppdragen hade sin början i att Naturvårdsverket och Energimyndigheten ville ha hjälp att utreda och lösa problemet med att vindkraft dödar fladdermöss.
Artskyddsförordningen som är en del av EU:s lagstiftning förbjuder verksamheter som dödar fåglar och fladdermöss. Därför måste det alltid finnas en plan för att förhindra att det händer. Tillsammans med en kollega i Lund utreder Jens frågor kring fladdermöss, fåglar och vindkraft. De båda forskarna har arbetat i flera år med att hitta lösningar. Och på frågan om det är ett stort problem svarar Jens:
– Ja, för fladdermössen är vindkraften ett reellt hot. Hotet är betydligt större mot fladdermöss än mot fåglar.
– Till bilden hör att höga torn lockar. Fladdermössen dödas i jakten på föda i närheten av vindkraftverk. Dödstalen är allt för stora för att det skall vara försvarbart, säger Jens.
– Lösningen på problemet har vi funnit i det faktum att olyckorna bara sker i vissa väder – när det blåser lite eller inget alls.
– Åtgärden blir då att tillfälligt stänga av kraftverk under förhållanden när insekter dras till vindkraftverk. Det är främst perioder under sensommaren. Nattetid i augusti till september när det är varmt och svag vind – med mindre än fem meter per sekund, berättar Jens.
– Att stoppa kraftverken under dessa betingelser i stället för att de körs på tomgång har Naturvårdsverket lämnat som förslag. Och vindbolagen har accepterat. Vi gör ständiga uppföljningar, men det är så här det funkar just nu, säger Jens. Och det har kraftigt reducerat dödstalen, berättar Jens.
– Det har hänt en del på fladdermusfronten, säger Jens Rydell med visst gillande i rösten.
– På den tiden då jag fångade fladdermöss vid Hössna prästgård i mitten av 1980-talet klassades fladdermöss som skadedjur. Nu är de en självklar del av samhällsplaneringen. Nu månar vi om fladdermössen. Och jag är viss över att vår forskning hittills haft avgörande betydelse, säger Jens.
Sune Broman
Artikeln publicerad i Ulricehamns Tidning lördagen den 7 november 2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar