torsdag 16 april 2015

Ärlan till Skog

Så kom hon till slut, sädesärlan. Det verkar som om ärlorna dröjt i år. Normalt brukar de vara här i månadsskiftet mars–april. Kanske det kyliga vädret har bromsat upp avancemanget norrut. Visserligen såg jag en sädesärla för en dryg vecka sedan vid kallbadhuset, men här i Skog har jag inte sett någon förrän idag. Ärlor är ganska tuffa och härdiga. Men det vill ju till att det finns något att äta också. Sädesärlor vill ha insekter och tydligen finns det nu, trots kylan, en del godsaker att hitta i bäcken. Kan det månne vara fjädermyggor? Eller möjligen mygglarver som kommit upp till ytan för att kläckas.
I dag har annars varit en rå och fuktig aprildag. Små skurar med regn och trindsnö har dragit över. Jag har, trots fukt och kyla, räfsat löv och klippt småsly. Tänkte göra klart idag men det kommer att bli ytterligare några timmar med räfsan innan allt är färdigt.
Såg en knipa komma flygande här över markerna. Knipor är hålbyggare. De brukar dra några vändor över skog och hus för att scanna av om det finns lediga holkar eller hålträd. Det har till och med hänt att en knipa har landat på skorstenen för att se om den varit bebolig. Det var några år sedan kniporna häckade här. Kanske är det bostadsbrist som råder. Att kniporna nu är på gång föranledde mig att snabbt rycka ut för att, dels justera en gammal knipholk nere vid bäcken och dessutom sätta upp en ny i skogsbrynet. Få se om det kan locka. Hoppas!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar