söndag 22 juni 2014

Lönern och Ätran mot norr







Kajaken har, för en eftermiddag, fått lämna hemmavattnet vid Yttre Åsunden. Tillsammans med vännen Tinna och ”kajakhunden” Russin paddlade jag idag på Lönern. På sätt och vis är det ju samma vatten i Lönern som i Yttre Åsunden eftersom det är Ätrans vattensystem.
Vi sjösatte vid Ingared på Lönerns nordöstra strand. Därifrån paddlade vi norrut mot Goperyd och vidare österut utefter stranden kring Storön och Store udde. Det blåste stundtals friskt. En byig kylig vind. Molnen som drog in över sjön bar i sin last både regn och hagel. Lasten tömdes över oss. Men det var inget som störde. De snabbt övergående regn- och hagelskurarna var snarare ett tillskott till upplevelsen. Sol, regn och hagel i en och samma stund. Extra dimensioner.
Målet för dagen var att paddla längs strandlinjen till Fivlereds kyrka och därefter ett stycke in i Ätran.
Fivlereds kyrka ligger vackert på en kulle precis vid stjöstranden just där Ätran rinner norrut ur Lönern. Den är uppförd under medeltiden och tillbyggd med kor och vapenhus under mitten av 1700-talet. Härifrån fortsätter Ätran ”uppåt” mot norr ytterligare drygt en mil innan den, vid Smula ås, gör en tvär vändning och rinner söderut genom Ätradalen. Vi valde att vända redan efter en dryg kilometer. Strax innan Nordkvarnen. På återvägen till Ingared landsteg vi vid Fivlereds kyrka och åt vi vår medhavda matsäck.
Senare, när vi vände fören hemåt, bröt solen igenom på allvar. Efter en blåsig, regnig och kall eftermiddag kunde vi njuta av kav sjö och en värmade sol. En fiskgjuse kom från ingenstans. Flög ut över vattnet tätt över oss. Storlomsparet vakade stilla och iakttog vår framfart på avstånd. Överallt utmed stränderna lät drillsnäpporna höra sitt orosläte... tiiii vivivivivi... Ett par måsar vaktade energiskt sitt revir trots att boet för längesedan var övergivet...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar