onsdag 19 februari 2014

Vattentryck

Under ett par veckor har jag varit engagerad i ett projekt tillsammans med Ulricehamns Energi och Tjäder & Tjäder.
Lisbeth Johansson på UEAB har varit projektledare, Sören Håkanlind svarar för de flesta bilderna, Göran och Agneta har skrivit texter och jag har redigerat den trettiosexsidiga skriften, med titeln ”VATTEN”. Publikationen är ämnad att ges ut i samband med att kranvattnet i Ulricehamn fyller 100 år.
Idag var jag på LH-Tryck när de allra första arken snurrade genom tryckpressen.
Det är alltid spännande att äntligen få se det på papper  som man under en tid haft framför ögonen på datorskärmen. Det där fysiska... att ha nåt att hålla i är förenat med en speciell känsla. Det är liksom mera på riktigt. På bilden är det LH-tryckaren Jessica som sätter tryck och färgtäckning under lupp.
Nånstans i häradet 12.000 exemplar är upplagan och det är sex intagningar i pressen på inlagan så det blir cirka 72.000 tryck innan det är klart. Med omslaget blir det nog i runda slängar 100.000 tryckvarv. Under tiden skall färghållningen kollas och när man kör offsetpress är det också vatten med i processen. Utan vatten blir det bara smet av alltihop. Vattnet och färgen måste samsas om utrymmet på plåtarna. Och ve den, av de kemiska substanserna, som inte håller sig inom sina givna gränser! Vatten finns i ett fuktverk som avsätter en mikroskopisk vattendimma på de ytor på tryckplåten som inte skall föra över färg till den, mot pappret, tryckande gummiklädda valsen. Så när denna skrift kommer till världen handlar det alltså om vatten i flera dimensioner...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar