onsdag 3 april 2013

Isreflexer och koltrastsång





Var nere på isen ikväll. Gick min fyrakilometersrunda. Först till Haganäs och sedan över isen till Skärvenäs. Hård solid is. Men solen gör kraftiga inskriptioner på dagarna nu. Mönster i isen mejslas fram. Läggs i dagen. Kvar på ytan ligger rester av vinteraktiviteter som fotspår, skidspår och skoterspår. Ett ensamt eklöv har under dagarna fångat solens strålar och format sin egen skyddande krater. Det går till och med att se smältan på kanten runt lövet. Dag för dag.
Vattnet har sjunkit rejält i sjön denna kalla och nederbördsfattiga senvinter. Isen hänger på kanterna och det blir rejäla nedförsbackar från land och ut. På somliga ställen ligger isen helt på bottnen. I sprickzonen nära land har bildats isfria brunnar. Där gäller att vara uppmärksam om man vill slippa oönskat kallt bad.
När jag kommer upp från sjön, till gården Skärvenäs, sitter koltrasten i den sist solbelysta talltoppen. Jag har hört honom ett par gånger tidigare i år men inte så vackert som ikväll. I den tysta stilla kvällen farmför han ett kristallklart och variationsrikt solo... alltmedan temperaturen hastigt faller under nollan. Det blir en kall natt igen men ur koltrastens strupe kommer varma toner...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar