söndag 29 april 2012

Alldeles speciell dag!

Blockat för ett inlägg som måste få rätt datum. Hoppas kunna fixa in nåt här om någon dag... :-)

Lättnad, tröst, hjälp, lindring, balsam, hugsvalelse, vederkvickelse, hugnad!

Omklädda

I eftermiddag har jag klätt om fyra Äpplet-stolar. Bytte den gamla sitsstoppningen som bestod av lump och träull. Sitsarna var väldigt stumma och träullen hade blivit väldigt sliten. Nu blev det ett lite tjockare möbelskum i istället. Bra spänst i sitsen. Sköna att sitta på! Tyget kommer från Berghems Väveri som ligger i Berghem, mellan Borås och Varberg.
Mönstret heter Plus och har svart bottenfärg. Blev rätt åkej tycker jag...

Länk till Berghem:
http://www.berghemsvaveri.se/gallery.php?sort=X&tyg=Plus&farg=99

Direkt från Afrika

Idag kl 13. En välbekant röst. Kunde först inte riktigt placera den. Men efter lite letande i minnet: Flugsnappare! Yes! Den har återvänt och sjunger återigen i en av lindarna i Björkebacken. Det var ett tag sen sist... men nu är den här... sommaren... flugorna har vaknat och därmed är skafferiet vidöppet. Bara att snappa! Välkommen!

Utanför sovrumsfönstret

Det är söndagmorron. Har puffat upp ett par extra kuddar bakom ryggen och sitter i sängen och läser i Borås Tidning. Dricker mitt morronkaffe. Starkbryggt Arvid Nordquists Festivita. Med ett par marmeladmackor till. Sneglar ut genom fönstret då och då. Solen bryter igenom. Det ser ut att bli en fin söndag med klar luft. Uppe i lindens grenklyka ligger björktrasten i sitt nybyggda rede. Jag ser henne då hon kikar över bokanten. Undrar om hon ser mig? Jag har följt bygget under en dryg vecka. Med grässtrå efter grässtrå har boet vävts samman. Och nu verkar det vara klart. Hanen och honan turas om att provligga. De snattrar belåtet. Nöjda och bekräftande. Nu är det bara äggen som fattas... sen börjar en ny fas i trastarnas liv.
Strax intill, i en av de gamla hängbjörkarna, frukostprovianterar ett par blåmesar. De hänger och svänger som trapetskonstnärer i de långa slanka grenarna. Björken håller på att slå ut och det är något som lockar blåmesarna just i knoppningen. Några små insekter troligen, som sökt sig dit för att mjölka bladen på växtsaft.
Det är brytningstid. Efter några kalla och regniga veckor vekar sommaren vara om krönet...
Min höga önskan just nu: Måtte torsdag bli en varm och vacker försommardag...

torsdag 26 april 2012

Skumvirvel


Regn och hagel i ymnighet gav fart i bäcken. Skum i virvlar och rikligt med vatten. Gick en runda för att lyssna av kvällen ljud. Svalt i luften. +6°C. Rödhakesång.

88 mm, f4, 4/5 sek på frihand. ISO 100.

onsdag 25 april 2012

Shining

Tommy på Boge Bilvård har gjort min gamla Opel skinande blank. Känns som ny bil. Det är bara mätaren som skvallar om att den varit med på några resor. Snart 18000 mil.

söndag 22 april 2012

Åska och drivis


I natt gick åskan och det haglade. När jag gick ut för att hämta tidningen vid 10-tiden låg det fortfarande en stor hög med hagel vid stuprännan. På eftermiddagen gav jag mig ut på span. Lite småregnigt och kyligt i luften. Men friskt och härligt. För första gången på mycket länge fick jag höra storspoven slå sina ljudliga drillar över gärdena vid sjön. Lövsångarna har börjat komma men sången är tvekande. Inte undra på. De ska ju klara sin energiförsörjning med fångade insekter. Nog väldigt knepigt när nästan inga insekter har vaknat. Sången får nog vänta tills naturen blir mera frikostig med maten...

torsdag 19 april 2012

Rökelse och hundskit


Efter ett par stressiga dagar på jobbet är det skönt att elda några sura lövhögar. Lyssna på trastar, gärdsmyg och morkulledrag. Man går där och lurar. Rör runt lite med räfsan i lövhögarna och låter röken pyra in i ulltröjan. Filosoferar. Stilla. Det luktar svensk rökelse. – Och hundbajs!!! Skit också... en stor fet gulaktig hundskit under den grovmönstrade käng-guru-sulan. Det är ju så sumpigt att grannarnas gullevoffsningar sätter sina visitkort där jag går fram med min räfsa... SKITSKITSKITSKITSKITSKIT...
Funderar på hämnd... men det är ju inte gullevoffsingens fel!

måndag 16 april 2012

Fagningskurs i Skog










I kväll har det varit fagningskurs i Skog. Eller röjningskurs om du så vill... Tjugo personer från väl spridda hemorter i hela västsverige fanns med. Göteborg, Färgelanda, Kinnekulle, Borås, Uddevalla... Helt fantastisk roligt med besök här hos mig i Skog. Och så mycket intresserade och engagerade människor det finns. Det ger inspiration och kraft åt mig att klara de sista etapperna av röjningen här i ängarna... I kväll fick vi bland mycket annat lära oss att fagning är minst lika viktig som noggrann slåtter för att bevara mångfald av örter i slåtterängen... Alltså! Ut och röj i din slåtteräng och blir rikligt belönad med rara blommor och gräs...

måndag 9 april 2012

onsdag 4 april 2012

Etapp sex – bäckravinen





Onsdag kväll. Snart påsk. Det har varit några kyliga nätter. -10° C på morgonen två dagar i rad men soligt, torrt och fint på dagarna. Helt idealiskt lövräfsarväder. Har skyndat mig hem på eftermiddagarna. Käkat lite nyponsoppa och några mackor och sen ut i backarna med räfsa, tändare och keps. Har kunnat kört kortärmat en bra stund in på kvällen. Denna afton har jag räfsat närmast bäcken. Det är min favoritplats. Här är fint som tusan. Den lilla bäcken småpratar hela tiden. En lågmäld monolog som skänker lugn och ro. Medveten närvaro tillsammans med bäcken. Den kalla kvällen gjorde sångarna lite försiktiga. Koltrast och rödvinge har hörts. Även staren gnolade lite grann på några härmslingor. Och rödhaken! Han avslutar alltid kvällskonserterna med sitt silvertrillande solo...

tisdag 3 april 2012

Kvällspass tisdag




Igår gjorde jag etapp fyra klar. Och ikväll har det flutit på ganska bra. Etapp fem slutförd.

söndag 1 april 2012

Sjöhagaspaning


Idag spanar jag in våren i sjöhagaviken. Har fortfarande ont i min vänstra vrist så det blir inga långa promenader. Det var ett fall i skogen i vintras som tänjde ut nåt. Det har smärtat sen dess. Vänster armbåge krånglar också. Troligen "motorsågsmuskeln" som gett vika. Och inflammerats. Fast som tur är har jag ett friskt högerben och en hyfsat frisk arm kvar att stödja mig på.
Alltnog!
Att sitta still i sjökanten på den portabla trekantsfåtöljen ger tillfällig vila åt stela och motsträviga lemmar. Och ro åt den irrande själen.
Idag är det kallt. Vinden isar. Men våren tuffar på ändå. Bofink, sävsparv och gärdsmyg håller konsert i strandskogen. En räv skäller några gånger och oroar ett par tranor i närheten. Trumpetande och snorkande låter de förstå att det är deras revir som Mickel gett sig in i.
Tre viggar och ett par knipor drar runt ett par varv över vattnet och landar med ett fräsande längst in i viken. En mindre hackspett kinkar lite och håller sedan på att trumma regelbundet i nästan en timma. En duvhök drar in på trädtoppshöjd och ut ur skogen lyfter minst hundra ringduvor som alla troligen, för stunden och var och en för sig, känner sig som bevingade måltider.
Över den grå och vindgrötiga vattenytan upptäcker jag något stort komma taxande i majestätisk flykt. En havsörn med byte i klorna! Har svårt att se vad det är men under en nanosekund sänds ett siganlsubstansburet meddelande från min näthinna till någon välbevarad del av hjärnan – STJÄRTFENA... – fisk alltså!
Det händer mycket även i en liten, liten avgränsad del av världen...